Lars Boje Mathiesen
 svarer 
Peter Hummelgaard

Lars Boje Mathiesen (NB) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, hvad det gennemsnitlige lønniveau for de direkte berørte personer af lovforslaget er opdelt på herkomst og indkomstdecil

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 85, Spørgsmål 2
Vil ministeren oplyse, hvad det gennemsnitlige lønniveau for de direkte berørte personer af lovforslaget er opdelt på herkomst og indkomstdecil?

Svar fra søndag den 19. januar 2020
Vil ministeren oplyse, hvad det gennemsnitlige lønniveau for de direkte berørte personer af lovforslaget, dvs. alle personer, der får ret til dagpenge som følge af lovforslaget, er opdelt på herkomst og indkomstdecil?

Svar:

Som det fremgår af spørgsmål 1, er det desværre ikke muligt at identificere de direkte berørte af opholdskravet for ret til dagpenge.

I stedet besvares spørgsmålet ved at tage afsæt i fordelingen i gruppen, som man i forbindelse med indførelsen af opholdskravet skønnede ville blive berørt af opholdskravet og derfor ikke ville kunne modtage dagpenge. Det er således antaget, at de berørte personer er karakteriseret på samme måde som dagpengemodtagerne i 2017, der ikke opfylder en betingelse om ophold i landet i 7 ud af de seneste 12 år.

Det bemærkes i denne sammenhæng, at der ved indførelsen af opholdskravet for ret til dagpenge har været skelnet mellem danskere og tredjelandsborgere på baggrund af statsborgerskab. Herkomst adskiller sig ved, at danske statsborgere kan have vestlig eller ikke-vestlig herkomst. Det gør sig gældende for ca. 25 pct. af de danske statsborgere, der skønnes at være berørt af opholdskravet.

Fordelingen på lønindkomst viser, at personer med dansk herkomst i stort set alle deciler har højere gennemsnitlige lønindkomster end personer med vestlig eller ikke-vestlig herkomst. jf. tabel 1.

Det gennemsnitlige lønniveau i hvert indkomstdecil er beregnet på relativt få personer, hvilket betyder, at skønnet er behæftet med stor usikkerhed. Derudover skal det bemærkes, at en gruppe af de skønnede berørte har været i udlandet eller modtaget SU i perioden op til, at de berøres af opholdskravet. Det medfører, at beregningsgrundlaget for gennemsnitsberegningen af lønniveauet pr. måned i nogen tilfælde er baseret på få måneders lønindkomst i Danmark. 19. januar 2020 J.nr.

2020-370 Det bemærkes desuden, at de laveste indkomstdeciler er påvirket af outliers i data, dvs. måneder med urealistisk lav lønindkomst, hvilket bl.a. kan skyldes periodisering eller fejlregistreringer. I datagrundlaget indgår alene skattepligtige indkomster fra ordinær beskæftigelse i Danmark.

Tabel 1 Gennemsnitlig lønniveau (pr. måned) nm.: Lønniveauet er afrundet til nærmeste 100. Det gennemsnitlige lønniveau (pr. måned) er opgjort ud fra de seneste 12 måneder før de skønnes at blive berørt af opholdskravet. Såfremt at der ikke er en lønindkomst i en pågældende måned tages denne måned ud af opgørelsen. Eksempelvis kan en person have 6 måneder ud af de 12 måneder med en lønindkomst. I det tilfælde vil gennemsnittet være beregnet ud fra de måneder med lønindkomst divideret med de 6 måneder. Opgørelsen medtager kun skattepligtige indkomster fra ordinær beskæftigelse. Det skal bemærkes, at hvert decil består af relativt få personer, og derfor er skønnet behæftet med stor usikkerhed. Det vurderes, at de laveste indkomstdeciler er påvirket af outliers i data, dvs. måneder med urealistisk lave indkomst Kilde: DREAM, cpr-registreret, eindkomst og egne beregninger.
0:000:00