Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om ministeren i forlængelse af svar på REU alm. del – spørgsmål 306 (folketingsåret 2018-19, 2. samling) vil angive, om muligheden bruges for at informere f.eks. Thailand, Cambodja og Filippinerne om at danske dømte for overgreb mod børn er på vej til at indrejse i disse lande, således at disse lande kan gardere sig mod nye overgreb

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 60, Spørgsmål 1
Vil ministeren i forlængelse af svar på REU alm. del – spørgsmål 306 (folketingsåret 2018-19, 2. samling) angive, om muligheden bruges for at informere f.eks. Thailand, Cambodja og Filippinerne om at danske dømte for overgreb mod børn er på vej til at indrejse i disse lande, således at disse lande kan gardere sig mod nye overgreb?

Svar fra mandag den 30. marts 2020
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”Rigspolitiet skal generelt bemærke, at dansk politi ikke overvåger forestående rejseaktiviteter for personer dømt for seksuelle overgreb, medmindre politiet er i besiddelse af oplysninger, der giver anledning hertil, herunder som led i en igangværende efterforskning.

Hvis dansk politi har en begrundet mistanke om, at en person vil rejse til f.eks. Thailand, Cambodja eller Filippinerne for at begå seksuelle overgreb mod børn, vil politiet kunne videregive oplysningerne om forventet indrejse og oplysninger om domme for seksualforbrydelser mod børn til politimyndigheder i disse lande, hvis det efter en konkret vurdering findes at være strengt nødvendigt at overføre disse oplysninger for f.eks. at kunne at forebygge en strafbar handling.

Udveksling af sådanne oplysninger vil typisk ske via den forbindelsesofficer, som dansk politi via det nordiske politisamarbejde har udstationeret i Bangkok, og som tillige har et samarbejde med politimyndighederne på bl.a. Filippinerne og i Cambodja. Derudover vil oplysninger kunne deles i regi af Interpol ved en henvendelse stilet direkte til det eller de relevante lande.

I stedet for videregivelse af oplysninger kan dansk politi forsøge at hindre personens udrejse. Dette forudsætter, at politiet har oplysninger om den pågældendes rejserute. Oplysninger om, at pågældende f.eks. skal på ferie, vil ikke i sig selv være tilstrækkeligt til at hindre udrejsen, og politiet skal således have en konkret mistanke om, at vedkommende vil begå et lignende strafbart forhold, før der f.eks. kan ske anholdelse af personen inden vedkommende udrejser af Danmark.

Rigspolitiet kan endelig oplyse, at det ikke er muligt ved et elektronisk udtræk i politiets systemer at opgøre, om – og eventuelt i hvor mange tilfælde – der konkret måtte være delt oplysninger 2 med f.eks. lande som Thailand, Cambodja og Fillippinerne om, at danske dømte for overgreb mod børn har til hensigt at indrejse i de nævnte lande.

Rigspolitiet har dog kendskab til få tilfælde inden for de senere år, hvor dansk politi – via forbindelsesofficeren i Bangkok – har udvekslet oplysninger med filippinske politimyndigheder om tidligere straffede danske statsborgere, som allerede er bosiddende i Fillippinerne, ligesom der i et enkeltstående tilfælde har været udvekslet oplysninger med thailandske myndigheder om en dansk statsborger mistænkt for seksualforbrydelser mod børn i Thailand.”
0:000:00