Pernille Vermund
 svarer 
Mattias Tesfaye

Pernille Vermund (NB) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, profilen på de personer, der fremover kan drage fordel af lovforslaget ift. nuværende opholdsgrundlag i Danmark, nationalitet mm.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 111, Spørgsmål 6
Hvad er profilen på de personer, der fremover kan drage fordel af lovforslaget ift. nuværende opholdsgrundlag i Danmark, nationalitet mm.?

Svar fra søndag den 8. marts 2020
Etableringskortordningen har til formål at styrke indsatsen for at fastholde internationale studerende med danske uddannelsespapirer, som udgør en potentiel værdifuld arbejdskraft for danske virksomheder. Ordningen giver således udlændinge, der har afsluttet en videregående uddannelse i Danmark, mulighed for at få fodfæste på det danske arbejdsmarked efter endt uddannelse. Etableringskortordningen henvender sig derfor primært til de udlændinge, som har et haft forudgående opholdsgrundlag som studerende i Danmark, hvilket også understøttes af nedenstående opgørelse.

Tabel: Personer med opholdstilladelse efter etableringskortordningen, som er registreret med bopæl i Danmark pr. 1. januar 2019, fordelt på det forudgående opholdsgrundlag, antal og pct.

Opholdsgrundlag Antal Andel Erhverv 76 11 %

Familiesammenføring 3 0%

Studie 604 88 %

Øvrige/Ukendt 4 1%

I alt 687 100 %

Anm.: For så vidt angående det samlede antal personer med opholdstilladelse efter etableringskortordningen bemærkes det, at der også kan være personer i gruppen, som i virkeligheden er udvandret fra Danmark, men ikke har anmeldt udrejse til CPR og dermed først blive frameldt adresse i Danmark af kommunen, efter en vis periode.

Anm.: Danmarks Statistik kobler opholdstilladelser fra Udlændingestyrelsens sagssystemer til indvandrede udlændinge. Af tekniske årsager er det ikke i alle tilfælde muligt at koble CPR-nummeret til udlændingesagen. Derfor har Danmarks Statistik valgt at imputere (beregne) opholdsgrundlag for de personer, hvor der ikke er oplysninger om opholdsgrundlag. Knap 3 pct. af personer i opgørelsen har 8. marts 2020 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2020 - 4000 1191220 i puterede bereg ede opholdsgru dlag, heru der alle perso er i kategorie ’øvrige’ har i puterede datagrundlag.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriets beregning på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

Som reglerne er i dag, kan udlændinge som har afsluttet en dansk kandidat- eller ph.d. grad søge om etableringskort. Med lovforslaget udvides denne persongruppe til også at omfatte udlændinge, som har afsluttet en dansk bachelor- eller professionsbacheloruddannelse i Danmark. Det betyder at udlændinge, som eksempelvis har afsluttet en uddannelse som diplomingeniør eller bioanalytiker fremadrettet ville kunne søge om et etableringskort. Nedenstående tabel viser en opgørelse over de udenlandske statsborgere, som har afsluttet en mellemlang videregående fuldtidsuddannelse eller en fuldtidsbacheloruddannelse i perioden 1. januar 2018-30. september 2018, fordelt på statsborgerskab.

Tabel: Udenlandske statsborgere med studieopholdstilladelse, som har afsluttet en mellemlang videregående fuldtidsuddannelse eller en fuldtidsbacheloruddannelse i perioden 1. januar 2018-30. september 2018, fordelt på statsborgerskab Statsborgerskab Antal Andel Kina 47 35%

Nepal 33 24%

Indien 8 6%

Canada 7 5%

Australien 4 3%

Øvrige 36 27%

I alt 135 100%

Anm.: Kun indvandrere i alderen 18 år og derover på tidspunktet for deres seneste indvandring, og som har studieopholdsgrundlag dimissionstidspunktet, er inkluderet. Personer med statsborgerskab uden for EU/EØS samt Schweiz indgår ikke i opgørelsen.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriets egne beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik.

Endeligt skal det bemærkes at etableringskortordningen, ligesom studieordningen, er betinget af at udlændingen kan forsørge sig selv og eventuelle medfølgende familiemedlemmer.

Mattias Tesfaye / Jonas From Soelberg Side
0:000:00