Pernille Vermund
 svarer 
Mattias Tesfaye

Pernille Vermund (NB) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, hvor mange personer vil opfylde opholdskravet for permanent ophold, når deres samlede ophold til uddannelse og efterfølgende arbejde under etableringskortordningen tælles med

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 111, Spørgsmål 8
Hvor mange personer vil opfylde opholdskravet for permanent ophold, når deres samlede ophold til uddannelse og efterfølgende arbejde under etableringskortordningen tælles med? Hvor stor en andel af de udlændinge, der tager uddannelse i Danmark, vil med den nye ordning leve op til opholdskravet?

Svar fra søndag den 8. marts 2020
En opgørelse på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik viser, at 6 pct. (40 ud af de 687 personer) med en opholdstilladelse efter etableringskortsordningen, som var registreret med bopæl i Danmark pr. 1. januar 2019, potentielt kan opfylde opholdskravet for permanent ophold (beregnet som mindst 8 års uafbrudt ophold i Danmark), når deres opholdstilladelse efter etableringskortsordningen er udløbet.

For så vidt angår det samlede antal personer med opholdstilladelse efter etableringskortordningen bemærkes det, at der kan være personer i gruppen, som er udvandret fra Danmark, men som ikke har anmeldt udrejse til CPR og dermed først blive frameldt adresse i Danmark af kommunen efter en vis periode.

Det er ikke muligt at forudsige, hvor stor en andel af de udlændinge, der tager uddannelse i Danmark, som med den nye ordning vil leve op til opholdskravet.

Det kan dog i den forbindelse bemærkes, at opholdskravet ikke er det eneste krav for at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark. For at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark skal en udlænding således normalt opfylde følgende grundlæggende betingelser:







Udlændingen skal være over 18 år.

Udlændingen har boet lovligt i Danmark i normalt mindst 8 år og i hele denne periode har haft opholdstilladelse.

Udlændingen har ikke begået visse typer af kriminalitet.

8. marts 2020 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2020 - 4007 1191282 











Udlændingen har ikke forfalden gæld til det offentlige.

Udlændingen har ikke modtaget offentlig hjælp efter aktivloven eller integrationsloven i de sidste 4 år.

Udlændingen har underskrevet en opholds- og selvforsørgelseserklæring.

Udlændingen har bestået Prøve i Dansk 2 eller en danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau.

Udlændingen har været i ordinært fuldtidsarbejde eller udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i Danmark i mindst 3 år og 6 måneder inden for de seneste 4 år forud for det tidspunkt, hvor der træffes afgørelse om permanent opholdstilladelse.

Udlændingen er i arbejde på det tidspunkt, hvor Udlændingestyrelsen træffer afgørelse i sagen.

Herudover skal udlændingen opfylde mindst 2 ud af 4 supplerende integrationsrelevante betingelser:









Udlændingen skal have bestået medborgerskabsprøven eller have udvist aktivt medborgerskab.

Udlændingen skal have bestået Prøve i Dansk 3 eller en danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau.

Udlændingen skal have været i arbejde i mindst 4 år inden for de sidste 4 år og 6 måneder.

Udlændingen skal have haft en gennemsnitlig årlig indkomst på 292.256,68 kr. (2020-niveau) de sidste 2 år.

Hvis udlændingen opfylder alle 4 supplerende betingelser, vil den pågældende kunne få permanent opholdstilladelse efter at have boet lovligt i Danmark i mindst 4 år i stedet for 8 år.

Udlændinge som får ophold efter etableringskortordningen har forudgående oftest haft en studieopholdstilladelse. Med en opholdstilladelse som studerende ved en videregående uddannelse følger en begrænset arbejdstilladelse, hvor udlændingen må arbejde i op til 20 timer om ugen, dog fuldtid i juni, juli og august.

Udvidelsen af etableringskortordningen, vil medføre at etableringskortindehavere vil kunne forlænge deres etableringsophold i op til et år, såfremt de er i relevant beskæftigelse i forhold til den uddannelse de har afsluttet i Danmark. Dette betyder samtidig, at de fleste af de udlændinge, som opnår opholdsgrundlag efter ordningen, højst vil have været i fuldtidsbeskæftigelse i 3 år, når etableringskortet udløber, hvilket ikke er nok til at leve op til beskæftigelseskravet for at opnå permanent ophold.

Mattias Tesfaye / Jonas From Soelberg Side
0:000:00