Jakob Sølvhøj
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Jakob Sølvhøj (EL) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om at kommentere evalueringen af de nationale test fra professor Jeppe Bundsgaard

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 126, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere BUU, alm. del - bilag 107 om evalueringen af de nationale test, som professor Jeppe Bundsgaard har fremsendt til medlemmerne af Folketingets Børne- og undervisningsudvalg den 6. februar 2020, hvori der rejses kritik af en række konklusioner i VIVEs evalueringsrapport?

Svar fra onsdag den 18. marts 2020
Medlemmerne af rådgivningsgruppen for evalueringen af de nationale test fik som led i deres arbejde et foreløbigt udkast til rapporterne udarbejdet af Styrelsen for It og Lærings (STIL) og det Nationale Forskningsog Analysecenter for Velfærd (VIVE).

På den baggrund udarbejdede Jeppe Bundsgaard det notat med kommentarer, som han den 6. februar 2020 har sendt til BUU, og som spørgeren refererer til. VIVE fik tilsendt notatet i januar 2020, og det har været op til VIVE’s faglige vurdering at afgøre, hvorvidt kommentarerne skulle give anledning til ændringer i evalueringen. Den offentliggjorte evaluering svarer i sit indhold til det udkast, som rådgivningsgruppen modtog, dog har VIVE foretaget mindre præciseringer i blandt andet sammenfatningen og diverse korrekturrettelser.

Der er i de testfaglige miljøer en række faglige uenigheder, som ministeriet hverken kan eller bør udrede. Samtidig skal bemærkes, at VIVE’s og STIL’s notater har gennemgået en kvalitetssikringsproces forud for offentliggørelsen. VIVE’s rapporter har gennemgået en ekstern reviewproces og er blevet kvalitetssikret af VIVE’s forskningschefer. Desuden har STIL’s notater om de tekniske aspekter af nationale test undergået et 18. marts 2020 Sags nr.:20/04843 fagligt review ved fire nordiske eksperter i teststatistik, som VIVE har udpeget.
0:000:00