Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lea Wermelin

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om forskningen giver anledning til, at regeringen vil indføre sprøjtefrie zoner op til markskel for at reducere den negative effekt på den omkringliggende biodiversitet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 33, Spørgsmål 4
Vil ministeren forholde sig til dokumentation, der påpeger, at der er væsentlige negative biodiversitetseffekter på omgivelserne til arealer sprøjtet med glyphosat/Roundup selv ved sprøjtning med glyphosat/Roundup ved lave doser? Der henvises til følgende videnskabelige artikler: “Herbicide impact on non-target plant reproduction: What are the toxicological and ecological implications?”, C. Boutin m.fl., Environmental Pollution, vol. 185, februar 2014, s. 295-306, udgivet af Elsevier, og “Pesticide effects on non-target terrestrial plants at individual, population and eco-system level (PENTA)”, Beate Strandberg m.fl., Pesticide Research 182, september 2019, udgivet af Miljøstyrelsen (https://www2.mst.dk/ Udgiv/publications/2019/09/978-87-7038-111-6.pdf). Artiklerne dokumenterer bl.a. at 1) lyfosat/Roundup påvirker plantesammensætning (stort set alle plantearter påvirkes negativt), 2) Glyfosat/Roundup reducerer antallet af blomster, der kommer til blomstring, også selv om planten ikke sprøjtes, når den blomstrer, 3) Glyfosat/Roundup forsinker blomstringen af planter, 4) Glyfosat/Roundup reducerer planternes frøproduktion, og 5) Effekterne på blomstring giver effekter på de insekter, der besøger blomsterne. Endvidere bedes ministeren redegøre for, om forskningen giver anledning til, at regeringen vil indføre sprøjtefrie zoner op til markskel for at reducere den negative effekt på den omkringliggende biodiversitet.

Svar fra onsdag den 22. april 2020
Jeg har forelagt de konkrete faglige spørgsmål for Miljøstyrelsen, som har udfærdiget det faglige bidrag, der vedlægges som bilag 1.

Som det fremgår af Miljøstyrelsens notat er nogle af de effekter, som undersøges i de nævnte projekter, ikke en del af de nuværende datakrav til godkendelse af pesticider. Miljøstyrelsen har derfor sendt rapporterne til EFSA, og resultaterne kan bidrage til EFSA's igangværende arbejde med at opdatere måden, hvorpå der udføres risikovurdering for ikke-mål planter i forbindelse med vurderingen af pesticider.

Det er vigtigt for regeringen at beskytte biodiversiteten, og regeringen har en klar ambition om at nedbringe anvendelsen af sprøjtemidler. Der skal snart ses på en ny sprøjtemiddelstrategi, og her vil det være relevant at drøfte spørgsmålet nærmere.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00