Theresa Berg Andersen
 svarer 
Simon Kollerup

Theresa Berg Andersen (SF) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, hvordan reglerne vil blive håndhævet over for platforme, der er etableret i andre EU-lande og uden for EU

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 124, Spørgsmål 2
Ministeren bedes redegøre, hvordan reglerne vil blive håndhævet over for platforme, der er etableret i andre EU-lande og uden for EU.

Svar fra tirsdag den 5. maj 2020
Jeg skal indledningsvist oplyse, at P2B-forordningen i sig selv fastsætter pligter for digitale platforme etableret i EU og uden for EU. Reglerne retter sig først og fremmest mod at styrke gennemsigtigheden for de virksomheder, som bruger de pågældende platforme.

Regeringen har lagt vægt på, at vi i Danmark håndhæver reglerne effektivt. Derfor har vi besluttet, at håndhævelsen skal forankres hos en offentlig myndighed – Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – som får en række hjemler til opgaven, og overtrædelser af styrelsens påbud kan straffes med bøde. Dermed går vi videre end det minimum, forordningen lægger op til. Styrelsen får således med forslaget hjemmel til på en række nærmere betingelser at håndhæve reglerne over for platforme, der er etableret i Danmark, i andre EU-lande og uden for EU Forankringen af ansvaret hos en myndighed skal også bidrage til at styrke samarbejdet internationalt. Hvilket er afgørende for hånhævelsen internationalt. Det er vigtigt, at vi får mulighed for at gribe effektivt ind overfor digitale platforme, som er placeret i andre lande end Danmark. Det gælder især platforme, der kan ses som nærmest uomgængelige, og hvor danske virksomheder derfor ikke har et reelt alternativ.

Håndhævelsen af P2B-forordningen over for platforme, især uden for EU, er helt sikkert ikke uden udfordringer, og det bliver et af de områder, vi kommer til at arbejde videre med, når reglerne er implementeret, og vi har indhøstet nogle erfaringer. En hjemmel til håndhævelse kan således i visse tilfælde ikke være nok, hvorfor håndhævelsen over for platforme, der er etableret i andre EU-lande og uden for EU, kan blive vanskelig.

Det fremgår af P2B-forordningen, at EU-Kommissionen tilskynder medlemsstaterne til at udveksle bedste praksis og oplysninger med hinanden.

Jeg vil opfordre til, at EU-Kommissionen etablerer et formelt netværk, hvor medlemsstaterne kan samarbejde om konkrete, igangværende sager.

Der er på nuværende tidspunkt ikke vedtaget særlige regler for så vidt angår gensidig bistand i forhold til P2B-forordningen. Det er således de almindeligt gældende konventioner og regler mv., der vil være gældende, og også de samme problemstillinger, som kan opstå i forhold til håndhævelsen af mange andre regelsæt. Det må dog i sagens natur antages at være mere relevant i dette tilfælde, da der er tale om digitale platforme, der typisk har en grænseoverskridende karakter.
0:000:00