svarer 
Astrid Krag

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om ministerens kommentar til henvendelsen af 5/5-20 fra LGBT komiteen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 183, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 5. maj 2020 fra LGBT komiteen, jf. L 183 bilag 2.

Svar fra onsdag den 27. maj 2020
”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 5. maj 2020 fra LGBT komiteen, jf. L 183 - bilag 2.” Svar:

LGBT komiteen foreslår i henvendelsen af 5. maj 2020 ændring af de regler om forældremyndighed, der fremgår af lovforslagets § 4, nr. 3 og 4. Der henvises endvidere til punkt 3.3.1. i høringsnotatet.

LGBT komiteens første forslag vedrører lovforslagets § 4, nr. 3. Her foreslås det, at §

13, stk. 2, i forældreansvarsloven ændres, så det bliver muligt for en forældremyndighedsindehaver, der ikke er en af barnets forældre, at aftale med en af barnets forældre, at de sammen skal have fælles forældremyndighed. En sådan aftale skal godkendes af Familieretshuset eller af familieretten.

Den foreslåede ændring vil bl.a. have betydning i en situation, hvor en forælder har aftalt fælles forældremyndighed over et barn med sin ægtefælle eller samlever, og hvor denne forælder senere afgår ved døden. Herefter har ægtefællen eller samleveren i udgangspunktet forældremyndigheden alene, og med forslaget får vedkommende mulighed for at indgå aftale om fælles forældremyndighed med den anden forælder til barnet.

LGBT komiteen foreslår, at anvendelsesområdet for den foreslåede ændring af § 13 i forældreansvarsloven udvides. Den foreslåede udvidelse er rettet mod situationer, hvor et lesbisk par er blevet forældre med hjælp fra en sæddonor, som de kender. Med LGBT komiteens forslag får den ene af barnets forældre efter den anden forælders død mulighed for at aftale fælles forældremyndighed med sæddonoren.

Som anført i punkt 3.3.1. i høringsnotatet, mener jeg ikke, at LGBT komiteens forslag kan rummes inden for rammerne for nærværende lovforslag, men forslaget vil indgå i de løbende overvejelser om ændring på forældremyndighedsområdet.

LGBT komiteens andet forslag vedrører § 15, stk. 3, i forældremyndighedsloven. Det følger af denne bestemmelse, at ved en eneforældremyndighedsindehavers død kan en efterlevende forælder til barnet og andre anmode om forældremyndigheden. Ved lovforslagets § 4, nr. 4, foreslås bestemmelsen lovteknisk justeret.

LGBT komiteen foreslår, at det skal fremgå af bestemmelserne, at den mand, der var sæddonor til et barn, der blev født af et lesbisk par, kan anmode om forældremyndigheden over barnet, hvis forældremyndighedsindehaveren er afgået ved døden.

Jeg mener ikke, at der er behov for en sådan ændring, da en sæddonor allerede i dag kan anmode om forældremyndigheden.
0:000:00