Brigitte Klintskov Jerkel
 svarer 
Astrid Krag

Brigitte Klintskov Jerkel (K) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag om en deling af lovforslaget i to dele, der indebærer, at de dele af forslaget, der vedrører afskaffelse af refleksionsperioden, udskilles i et selvstændigt lovforslag

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 183, Spørgsmål 2
Vil ministeren yde teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag om en deling af lovforslaget i to dele, der indebærer, at de dele af forslaget, der vedrører afskaffelse af refleksionsperioden, udskilles i et selvstændigt lovforslag?

Svar fra onsdag den 27. maj 2020
”Vil ministeren yde teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag om en deling af lovforslaget i to dele, der indebærer, at de dele af forslaget, der vedrører afskaffelse af refleksionsperioden, udskilles i et selvstændigt lovforslag?” Svar:

Som led i aftalen om det nye familieretlige system blev der indført en såkaldt tvungen delt bopæl samt en refleksionsperiode. Formålet med disse ordninger var at sikre ro om barnet i perioden lige efter en samlivsophævelse, og at skærme børnene bedst muligt mod følgerne af samlivsophævelse og skilsmisse.

De to ordninger blev gennemført samtidig med henblik på styrkelse af barnets bedste, og der er rettet samme kritik mod begge ordninger: i mange situationer optrapper og forlænger ordningerne unødigt konflikten mellem forældrene til skade for deres børn.

Jeg mener dermed, at der ikke giver mening at opdele forslaget, så den del af lovforslaget, der vedrører reglerne om refleksionsperioden, bliver et selvstændigt lovforslag.

Hvis der er et ønske i udvalget om opdeling af forslaget, foreslår jeg, at opdelingen teknisk gennemføres således:

”a Ændringsforslag om deling af lovforslaget 1) ovforslaget deles i to lovforslag med følgende titler og indhold:

A.

»Forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven, lov om Familieretshuset, lov om ægteskabs indgåelse og opløsning og forskellige andre love (Afskaffelse af tvungen delt bopæl og opfølgning på etableringen af det nye familieretlige system m.v.)« omfattende § 1, nr. 1-4 og 6-9, § 2, nr. 1, 2, 4, 7 og 8, og §§ 3-14.

B.

»Forslag til lov om ændring af lov om Familieretshuset og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (Afskaffelse af refleksionsperioden)« omfattende § 1, nr. 5, § 2, nr. 3, 5, 6, 9 og 10, og §§ 13 og 14.

[Forslag om deling af lovforlaget]

b Ændringsforslag til det under B nævnte forslag ophæves, og i stedet indsættes:

»Stk. 01.

Loven kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.«

[Konsekvensændring]

Bemærkninger Til nr. 1 Det foreslås at dele lovforslaget i to forslag.

Det ene forslag (A) har til formål at gennemføre afskaffelsen af tvungen delt bopæl og opfølgningen på etableringen af det nye familieretlige system m Det andet forslag (B) har til formål at gennemføre afskaffelsen af refleksionsperioden.

Til nr. 2 Lovforslagets § 14 indeholder bestemmelser om lovforslagets anvendelse for Grønland og Færøerne.

Det foreslås, at lovforslagets § 14, stk. 2 og 3, konsekvensrettes sådan, at de alene vedrører lov om Familieretshuset og lov om indgåelse og ophævelse af ægteskab, idet det under B nævnte forslag alene indeholder ændringer af disse to love.”
0:000:00