Ellen Trane Nørby
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Ellen Trane Nørby (V) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om der er blevet opsagt driftsoverenskomster i perioden fra bekendtgørelsens ikrafttrædelse og til nu

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 163, Spørgsmål 2
Vil ministeren oplyse, om der er blevet opsagt driftsoverenskomster i perioden fra bekendtgørelsens ikrafttrædelse og til nu, jf. dagtilbudslovens § 26 a, stk. 6?

Svar fra tirsdag den 2. juni 2020
Det fremgår af dagtilbudslovens § 26 a, stk. 6-9, at kommunalbestyrelsen skal opsige aftalen med en selvejende eller udliciteret daginstitution med optagelseskompetence eller tilbagekalde godkendelsen af en privatinstitution, hvis institutionen i løbet af et kalenderår har optaget mere end 30 pct. børn fra et udsat boligområde. Kommunalbestyrelsen kan dog i særlige tilfælde beslutte, at aftalen/godkendelsen ikke skal opsiges/tilbagekaldes, hvis institutionen kan påvise, at overskridelsen af den fastsatte grænse ikke overstiger 5 procentpoint, og at overskridelsen skyldes uforudsete forhold.

Det maksimale nyoptag på 30 pct. børn fra udsatte boligområder i hver daginstitution skal således opgøres over et kalenderår. Dette betyder, at kommuner og institutioner har fleksibilitet til f.eks. at optage en relativt høj andel af børn fra udsatte boligområder i den første del af året, hvis den i den resterende del af året får den samlede andel af optagne børn fra udsatte boligområder ned under 30 pct.

Det skal bemærkes, at reglerne om bedre fordeling i daginstitutioner har haft virkning siden 1. januar 2020. På den baggrund har det på nuværende tidspunkt ikke været aktuelt for kommuner at ophæve driftsoverenskomster med selvejende eller udliciterede daginstitutioner, jf. dagtilbudslovens § 26 a, stk. 6 og 7, eller tilbagekalde godkendelser af privatinstitutioner, jf. dagtilbudslovens § 26 a, stk. 8 og 9.

2. juni 2020 Sags nr.: 20/11182 Herudover skal det oplyses, at Børne- og Undervisningsministeriet ikke indhenter oplysninger om, hvor mange driftsoverenskomster med selvejende og udliciterede daginstitutioner, der opsiges som følge af dagtilbudslovens § 26 a, stk. 6 og 7, eller hvor mange godkendelser af privatinstitutioner, der tilbagekaldes som følge af dagtilbudslovens § 26 a, stk. 8 og 9.
0:000:00