svarer 
Astrid Krag

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om ministeren kan oversende regnestykket, der belyser de gennemsnitlige omkostninger pr. borger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 193, Spørgsmål 11
Kan ministeren oversende regnestykket, der belyser de gennemsnitlige omkostninger pr. borger ifm., at der i eget hjem ydes overvågning og støtte i forbindelse hermed om natten, og et estimat på de gennemsnitlige omkostninger pr. borger ifm., at der ydes overvågning og støtte i forbindelse hermed om natten på et døgndækket botilbud?

Svar fra mandag den 22. juni 2020
”Kan ministeren oversende regnestykket, der belyser de gennemsnitlige omkostninger pr. borger ifm., at der i eget hjem ydes overvågning og støtte i forbindelse hermed om natten, og et estimat på de gennemsnitlige omkostninger pr. borger ifm., at der ydes overvågning og støtte i forbindelse hermed om natten på et døgndækket botilbud?” Svar:

Som jeg tidligere har oplyst udvalget og senest på samråd A-C, som blev afholdt 18. juni 2020, er der ikke enighed om de økonomiske konsekvenser af lovforslaget med KL. Det er derfor heller ikke muligt at angive et endeligt svar på spørgsmålet.

Der er i udgangspunktet enighed om skønnet for antal og den gennemsnitlige omkostning pr. borger, som i dag er hjemme og fremover modtager overvågning i eget hjem.

Merudgiften hermed skønnes til ca. 0,8 mio. kr. pr. person.

Uenigheden drejer sig dermed særligt om antal og pris for de borgere, som i dag er i botilbud, men som fremadrettet forventes at forblive i eller overgå til en hjemmeordning. Det skyldes bl.a., at omkostningerne ved et længerevarende ophold efter servicelovens § 108 om ophold i botilbud varierer markant. Der er fx botilbud, som koster under �½ mio. kr. pr. borger, ligesom der er tilbud, som koster flere mio. kr. pr. borger.

Den samlede mer- eller mindreudgift for de borgere, som overgår fra botilbud – eller fremover ikke overgår til botilbud efter det 18. år – er dermed meget afhængig af, hvilke borgere, der er tale om, og hvor dyr den enkeltes botilbudsplads er – eller ville have været.

Det kan endvidere bemærkes, at tages der afsæt i Socialpolitisk Redegørelse af 2019, opgøres den gennemsnitlige udgift til et længerevarende ophold efter servicelovens §

108 til ca. 1,1 mio. kr. pr. modtager.
0:000:00