Eva Flyvholm
 svarer 
Mette Frederiksen

Eva Flyvholm (EL) spørger statsministeren, Mette Frederiksen, om Prins Joachims modtagelse af årpenge uden for riget.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 184, Spørgsmål 13
I forlængelse af svaret på spørgsmål nr. 3 til B 184 bedes statsministeren svare på, hvorfor statsministeren ikke i stedet valgte en modregningsordning (gennem en ændring af lov nr. 1119 af 20. december 1995), idet spørgerne ønsker at påpege, at en sådan ordning hverken ville have forhindret Prins Joachim i at modtage årpenge eller i at modtage et beløb på præcis samme niveau som årpengene.

Svar fra mandag den 22. juni 2020
”I forlængelse af svaret på spørgsmål nr. 3 til B 184 bedes statsministeren svare på, hvorfor statsministeren ikke i stedet valgte en modregningsordning (gennem en ændring af lov nr. 1119 af 20. december 1995), idet spørgerne ønsker at påpege, at en sådan ordning hverken ville have forhindret Prins Joachim i at modtage årpenge eller i at modtage et beløb på præcis samme niveau som årpengene.” Svar:

Årpenge for Hans Kongelige Højhed Prins Joachim er fastsat ved lov nr. 1119 af 20. december 1995 om årpenge for Hans Kongelige Højhed Prins Joachim med senere ændringer.

Det følger af lovens § 2, at så længe Prins Joachim oppebærer årpenge, kan han ikke modtage vederlag for statstjeneste.

Det følger endvidere af grundlovens § 11, 2. pkt., at årpenge ikke uden Folketingets samtykke kan modtages uden for riget.

De lovgivningsmæssige rammer tager således højde for en situation som den foreliggende.

-2Jeg finder det på den baggrund naturligt, at de økonomiske rammer for Prins Joachims fortsatte virke som medlem af Kongehuset søges fastholdt ved, at der indhentes samtykke fra Folketinget til, at Prins Joachim kan oppebære årpenge under sin ansættelse på Danmarks ambassade i Paris.
0:000:00