Hans Kristian Skibby
 svarer 
Simon Kollerup

Hans Kristian Skibby (DF) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om ministeren vil ændre reglen om uvarslet kontrolbesøg

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 11, Spørgsmål 2
Vil ministeren ændre reglen om uvarslet kontrolbesøg således, at der alene bliver adgang til uvarslet kontrolbesøg uden en retskendelse hos en virksomhed, når der gentagne gange er konstateret problemer med virksomhedens overtrædelse af reglerne?

Svar fra torsdag den 5. november 2020
Det primære formål med at foretage kontrolbesøg vil være at forebygge eventuelle overtrædelser gennem målrettet vejledning til virksomheden.

Der er tale om produkter, der potentielt kan anvendes i forbindelse med masseødelæggelsesvåben eller krænkelse af menneskerettighederne, og det vil være for sent først at sætte ind med en kontrolindsats, når en virksomhed gentagne gange har overtrådt reglerne.

Jeg finder derfor ikke, at lovforslaget bør ændres, så muligheden for uvarslede alene kan ske i tilfælde, hvor en virksomhed gentagne gange har overtrådt reglerne for eksportkontrol med dual-use produkter eller internationale sanktioner mod tredjelande.

Jeg vil dog gentage og understrege, at de kontrolbesøg, som Erhvervsstyrelsen med lovforslaget vil kunne foretage, som udgangspunkt vil blive varslet på forhånd, da det er forventningen, at begge parter er bedst tjent med at kunne forberede sig ordentligt til besøget. Uvarslede besøg vil alene finde sted i særlige tilfælde, hvor formålet med kontrolbesøget forspildes, hvis det varsles på forhånd.

0:000:00