Michael Aastrup Jensen
 svarer 
Simon Kollerup

Michael Aastrup Jensen (V) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om eksempler på, hvilke konkrete produkter der er blevet brugt til at krænke menneskerettigheder, eller beror det alene på de eksempler, der har fremgået af medierne

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 11, Spørgsmål 3
Det fremgår af ministerens pressemeddelelse af 20. oktober 2020 vedrørende lovforslaget , at ”Det slår revner i tilliden, når vi i medierne kan læse, at danske produkter havner i de forkerte hænder og bliver misbrugt til fx at krænke menneskerettigheder”, og at regeringen som konsekvens heraf vil ”øge kontrollen på området”. Har ministeren eksempler på, hvilke konkrete produkter der er blevet brugt til at krænke menneskerettigheder, eller beror det alene på de eksempler, der har fremgået af medierne? Hvis sidstnævnte er tilfældet, er det så rimeligt, at ministeren bidrager til at videreføre sådanne beskyldninger mod danske virksomheder, og skal det i øvrigt forstås sådan, at regeringen baserer sin politik på mediesager uden hensyntagen til, om der er konstateret faktiske overtrædelser af gældende regler?

Svar fra torsdag den 5. november 2020
Jeg kan oplyse, at Erhvervsstyrelsen fra og med 2015 i alt har foretaget 12 indskærpelser og fire politianmeldelser af danske virksomheder i relation til eksportkontrol med dual-use produkter eller sanktioner. Det sker altså med jævne mellemrum, at reglerne overtrædes, og det er netop dette, der ligger til grund for at skærpe kontrollen. Erhvervsstyrelsen undersøger ikke, om der efter udførslen er sket overtrædelse af menneskerettighederne mv. i forbindelse med overtrædelser af dual-use forordningen.

Lovforslaget fremsættes, fordi det er vigtigt for regeringen at forebygge, at danske virksomheder eksporterer produkter eller foretager andre aktiviteter, der er i strid med internationale regler. Særligt da vi taler om produkter, der i værste fald kan anvendes til krigsforbrydelser, udvikling af masseødelæggelsesvåben og overtrædelse af menneskerettigheder. Regeringen finder, at områdets væsentlighed fordrer, at kontrolmulighederne, der i dag er relativt begrænsede, bliver bedre.

Udover at lovforslaget i højere grad vil sikre, at virksomheder, der ikke overholder reglerne, vil blive stillet til ansvar, så giver lovforslaget også Erhvervsstyrelsen bedre mulighed for at give virksomhederne målrettet vejledning, som vil være en fordel for danske virksomheder, da man kan forebygge fejl og i sidste ende overtrædelser som følge af mangelfuld viden om reglerne.
0:000:00