svarer 
Simon Kollerup

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om at kommentere henvendelsen af 3/11-20 fra VISA

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 12, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 3/11-20 fra VISA, jf. L 12 - bilag 3?

Svar fra fredag den 13. november 2020
Dankortet har en særlig historie som en betalingsløsning udviklet af den danske banksektor i fællesskab. Derfor har Dankortet fortsat en central rolle på det danske betalingsmarked. Det er i det lys, at man skal se prisreguleringen af Dankortet, der hviler på det såkaldte Dankort-forlig fra 2005, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag (S, V, RV, DF, SF og K).

Der er således ikke noget nyt i, at Dankortet er underlagt regulering. Jeg mener ikke, at der er noget konkurrenceforvridende i at fastsætte mere tidssvarende rammer, der sikrer en fair og fleksibel opkrævningsmodel for Dankortet.

Det er hensigten med lovforslaget at give erhvervsministeren beføjelse til at ændre den nugældende abonnementsbekendtgørelse, så en værdibaseret prismodel, hvor forretningen betaler en procentsats af købsbeløbet frem for en fast abonnementsbetaling, indføres i bekendtgørelsen. Den værdibaserede prismodel bliver i dag brugt for en række andre betalingskort, men har ikke været tilgængelig for Dankortet før nu.

Lovforslaget skal således give erhvervsministeren beføjelse til at indføre den værdibaserede prismodel i abonnementsbekendtgørelsen. Den værdibaserede prismodel medfører, at den enkelte forretning betaler en mere retvisende del af omkostningerne til Dankort-systemet i forhold til forretningens Dankort-omsætning og antal Dankort-transaktioner.

Der ændres imidlertid ikke ved, at de fysiske forretningers samlede betalinger fortsat ikke kan overstige omkostningerne til driften af Dankortsystemet.

0:000:00