Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, der indebærer, at ministeren skal fremsætte forslag til revision af loven senest i folketingsåret 2023-24

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 66, Spørgsmål 2
Vil ministeren yde teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, der indebærer, at ministeren skal fremsætte forslag til revision af loven senest i folketingsåret 2023-24, der bl.a. skal være baseret på en evaluering af, hvilken effekt ændringerne i retsafgifterne har haft for antallet af anlagte sager, og for hvorvidt de ændrede retsafgifter har afholdt borgere fra at anlægge retssager, og vil ministeren redegøre for sin holdning til et sådant ændringsforslag?

Svar fra mandag den 7. december 2020
1.

Antallet af retssager ved domstolene svinger fra år til år, og det kan blive vanskeligt at vurdere, i hvilket omfang eventuelle fremtidige ændringer i sagsantallet skyldes nye retsafgifter eller andre forhold, og i hvilket omfang borgere som følge af nye retsafgifter måtte have afholdt sig fra at anlægge retssager.

I lyset af tilkendegivelserne under 1. behandling af lovforslaget vil Justitsministeriet imidlertid anmode Domstolsstyrelsen om at følge udviklingen i antallet af anlagte retssager i de første 2 år efter lovens ikrafttræden. Justitsministeriet vil endvidere, når loven har været i kraft i 2 år, gennemføre en høring hos relevante organisationer mv. vedrørende lovens eventuelle betydning for antallet af anlagte retssager. Justitsministeriet vil herefter ca. 2�½

år efter lovens ikrafttræden sende Folketingets Retsudvalg en evaluering, som bygger på oplysningerne om udviklingen i antallet af anlagte retssager og de modtagene høringssvar.

En revisionsbestemmelse indebærer, at regeringen er forpligtet til at fremsætte et lovforslag, også hvis evalueringen viser, at der ikke er behov for at foreslå ændringer af loven.

Jeg kan tilslutte mig, at der som beskrevet ovenfor gennemføres en evaluering på grundlag af erfaringerne i de første 2 år efter lovens ikrafttræden, men jeg mener ikke, at der er behov for at indsætte en revisionsbestemmelse i loven.

2.

Et ændringsforslag som anført i spørgsmålet kan udformes på følgende måde:

”Ny paragraf 2 1) fter § 52 indsættes som ny paragraf:

Ӥ 01.

Justitsministeren fremsætter i folketingsåret 2023-24 forslag om revision af loven.””
0:000:00