Jakob Sølvhøj
 svarer 
Astrid Krag

Jakob Sølvhøj (EL) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om at sikre, at børn, såfremt kommunen træffer afgørelse om at reducere deres støtte og hjælp, når de fylder 18 år og overgår til hjælp efter voksenbestemmelserne, kan klage over afgørelsen med opsættende virkning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 17, Spørgsmål 5
Vil ministeren overveje at indarbejde bestemmelser i lovforslaget, der sikrer, at børn, såfremt kommunen træffer afgørelse om at reducere deres støtte og hjælp, når de på deres 18 års fødselsdag overgår til hjælp efter voksenbestemmelserne, får mulighed for at klage over afgørelsen med opsættende virkning, således at der ikke kan reduceres i støtte og hjælp, før klagen er behandlet af Ankestyrelsen?

Svar fra fredag den 27. november 2020
”Vil ministeren overveje at indarbejde bestemmelser i lovforslaget, der sikrer, at børn, såfremt kommunen træffer afgørelse om at reducere deres støtte og hjælp, når de på deres 18 års fødselsdag overgår til hjælp efter voksenbestemmelserne, får mulighed for at klage over afgørelsen med opsættende virkning, således at der ikke kan reduceres i støtte og hjælp, før klagen er behandlet af Ankestyrelsen?” Svar:

Serviceloven indeholder som bekendt en række bestemmelser, som skal sikre handicapkompenserende støtte til børn, unge og voksne med handicap. Selv om det overordnede formål med bestemmelserne i vidt omfang er det samme for børn og unge under 18 år, som det er for voksne, er der dog også en række forskelle på bestemmelserne på henholdsvis børne- og voksenhandicapområdet.

Disse forskelle afspejler blandt andet det vigtige forhold, at forældrenes ansvar for at forsørge deres børn og sikre deres trivsel i dagligdagen formelt set ophører, når den unge fylder 18 år og dermed som udgangspunkt bliver myndig. Støtten efter voksenbestemmelserne gives således ikke blot efter andre bestemmelser, men har i vidt omfang også en anden karakter end støtten efter børnebestemmelserne.

Indførelse af en klageret med opsættende virkning vil desuden ligge ud over den aftale, der ligger til grund for lovforsalget, og vil medføre væsentlige ændringer i rammerne for sagsbehandlingen og økonomiske merudgifter for kommunerne, som ikke vil kunne dækkes af den økonomiske ramme, som er afsæt til lovforslaget. Det er derfor ikke min vurdering, at bestemmelser herom kan gennemføres som et ændringsforslag til L 17.
0:000:00