Charlotte Broman Mølbæk
 svarer 
Astrid Krag

Charlotte Broman Mølbæk (SF) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, hvordan ministeren vil sikre, at kommunernes planlægning og forberedelse af de pågældende borgeres overgang til voksenlivet bliver tværgående og helhedsorienteret

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 17, Spørgsmål 6
Hvordan vil ministeren sikre, at kommunernes planlægning og forberedelse af de pågældende borgeres overgang til voksenlivet bliver tværgående og helhedsorienteret, således at borgernes individuelle behov i deres hverdag i højere grad bliver tilgodeset?

Svar fra fredag den 27. november 2020
”Hvordan vil ministeren sikre, at kommunernes planlægning og forberedelse af de pågældende borgeres overgang til voksenlivet bliver tværgående og helhedsorienteret, således at borgernes individuelle behov i deres hverdag i højere grad bliver tilgodeset?” Svar:

Med lovforslaget forpligter vi som noget nyt kommunerne til at igangsætte planlægningen af overgangen til voksenlivet for unge med betydelig og varig funktionsnedsættelse eller indgribende lidelse, når den unge fylder 16 år.

Samtidig tydeliggør lovforslaget kommunernes allerede eksisterende forpligtelser til at arbejde tværgående og helhedsorienteret, blandt andet ved at opliste en række forhold, som kommunerne altid skal overveje i forbindelse med forberedelsen af overgangen til voksenlivet. Lovforslaget tydeliggør desuden den eksisterende, kommunale forpligtelse til at inddrage både den unge og forældrene i forberedelsen.

Lovforslaget er dermed med til skærpe kommunernes opmærksomhed på, at den vigtige overgang til voksenlivet er både velforberedt, helhedsorientret og inddragende. I overensstemmelse med den aftale, der ligger bag lovforslaget, har Socialstyrelsen desuden udarbejdet et inspirationsmateriale, som kan understøtte kommunerne i arbejdet med at implementere den nye lovgivning.

Inspirationsmaterialet, som er udarbejdet i samarbejde med Danske Handicaporganisationer, vil blive gjort tilgængeligt for alle landets kommuner på Socialstyrelsens hjemmeside. Der vil desuden blive uploaded en elektronisk ’temadag’, som kommunerne kan se på YouTube, ligesom kommunerne vil kunne kontakte Socialstyrelsen med spørgsmål og kommentarer til såvel inspirationsmaterialet som temadagen.
0:000:00