Samira Nawa
 svarer 
Mattias Tesfaye

Samira Nawa (R) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om det er ministerens vurdering, at der findes udlændinge med tidsbegrænset opholdstilladelse i Danmark, som fravælger at tage en videregående uddannelse på grund af beskæftigelseskravet for meddelelse af permanent opholdstilladelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 65, Spørgsmål 2
Er det ministerens vurdering, at der findes udlændinge med tidsbegrænset opholdstilladelse i Danmark, som fravælger at tage en videregående uddannelse på grund af beskæftigelseskravet for meddelelse af permanent opholdstilladelse?

Svar fra tirsdag den 1. december 2020
Jeg er i sagens natur ikke bekendt med, hvorfor den enkelte udlænding måtte vælge ikke at tage en videregående uddannelse. Det kan der efter min opfattelse være flere grunde til.

Det er afgørende, at både udlændinge og danskere uddanner og dygtiggør sig. Og det gør f.eks. Mohamad, som forslagsstillerne nævner i bemærkningerne til beslutningsforslaget, da heldigvis også.

Man kan opnå permanent opholdstilladelse, både hvis man har valgt at tage en lang videregående uddannelse, og hvis man valgt en fremtid inden for f.eks. et håndværksfag, hvor man hurtigere kommer ud på det almindelige arbejdsmarked.

Det er rigtigt, at reglerne betyder, at jo hurtigere man kommer ud på arbejdsmarkedet, jo hurtigere vil man have mulighed for at opfylde de almindelige betingelser for permanent opholdstilladelse. Det er således udgangspunktet.

Når vi stiller krav om beskæftigelse for opnåelse af permanent opholdstilladelse, er det fordi, vi finder det rimeligt at reservere permanent opholdstilladelse til dem, der har bidraget til samfundet gennem nogle års arbejde. Det er et krav, som er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, og som det er væsentligt for regeringen at fastholde.

Samtidig er det sådan, at unge udlændinge vil kunne opnå permanent opholdstilladelse uden at skulle opfylde beskæftigelseskravet, hvis de har været i uddannelse 1.december 2020 Udlændinge- og Integrationsministeriet Familiesammenføring Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2020 - 22044 1461726 eller ordinær fuldtidsbeskæftigelse siden afslutningen af folkeskolen og søger om permanent opholdstilladelse, inden de fylder 19 år. De vil således kunne få permanent opholdstilladelse, inden de påbegynder en videregående uddannelse, eller mens de er under uddannelse.

Det er en god ordning, for vi skal ikke spænde ben for unge mennesker, som går i gang med at uddanne sig efter folkeskolen.

Mattias Tesfaye / Øzlem Akar Side
0:000:00