svarer 
Morten Bødskov

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om kommentar til henvendelsen af 30/11-20 fra KPMG Acor Tax om erhvervelse af patenter og maskiner til forsøgs- og forskningsvirksomheder

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 30, Spørgsmål 40
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. november 2020 fra KPMG Acor Tax, jf. L 30 - bilag 20.

Svar fra torsdag den 3. december 2020
KPMG Acor Tax spørger til reglerne for at anse erhvervelse af patenter for omfattet af ligningslovens § 8 B.

Herudover spørger KPMG Acor Tax, om en maskine, der anskaffes til anvendelse i både forsøgs- og forskningsvirksomheden og i produktionen, kan straksafskrives og udløse ekstrafradrag efter ligningslovens§ 8 B.

Kommentar Afskrivningslovens § 41 indeholder hjemmel til, at udgifter til erhvervelse af knowhow eller patentrettigheder i tilknytning til den skattepligtiges erhverv kan fradrages fuldt ud i det indkomstår, hvori udgifterne er afholdt. Det fremgår således også af forarbejderne til indførelsen af den gradvise forhøjelse af skattefradraget for udgifter til forsøgs-og forskningsvirksomhed, jf. L 227 – Folketingssamlingen 2017-18, at ekstrafradraget ikke omfatter udgifter til erhvervelse af know-how eller patentrettigheder, der kan straksafskrives efter afskrivningslovens § 41.

Hvis der således er tale om, at en virksomhed har købt et patent, der er udviklet af en anden virksomhed, og hvor udgiften til erhvervelsen kan straksafskrives efter afskrivningslovens § 41, vil bestemmelsen i ligningslovens § 8 B ikke finde anvendelse.

Udgifter til et forsknings- eller udviklingsarbejde, der er afholdt af virksomheden selv, og som kan patenteres af virksomheden, vil derimod kunne være omfattet af ligningslovens §

8 B.

I forhold til en maskine, der anskaffes til anvendelse i både forsøgs- og forskningsvirksomheden og i produktionen, bemærkes, at der ud fra det beskrevne ikke er mulighed for at foretage en konkret vurdering af, hvorvidt en sådan maskine helt eller delvist vil kunne anses for et driftsmiddel til forsøgs- og forskningsvirksomhed omfattet af afskrivningslovens § 6, stk. 1, nr. 3.

0:000:00