Lise Bech
 svarer 
Rasmus Prehn

Lise Bech (DF) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, om dyrevelfærdsforbedringer i dansk fjerkræsproduktion gennem de sidste 15 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 17, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for dyrevelfærdsforbedringer i dansk fjerkræsproduktion gennem de sidste 15 år, herunder f.eks. som følge af avlsarbejde og foderoptimeringer?

Svar fra fredag den 18. december 2020
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplys er følgende:

”En udtømmende besvarelse af spørgsmålet forudsætter en v idenskabelig redegørelse for den samlede udv ikling af dy revelfærd i fjerkræproduktionen over de sidste 15 år. Fødevarestyrelsen er ikke bekendt med en sådan undersøgelse.

For så v idt angår slagtekyllinger kan Fødevarestyrelsen dog oplyse, at lovgivningen om slagtekyllinger 1 indebærer, at der sker en løbende overvågning af forekomsten af trædepudesvidninger (ætsninger på ky llingernes fødder). Trædepudesvidninger er et eksempel på en v elfærdsindikator, som kan bruges til at v urdere en række forhold af v æsentlig betydning for slagtekyllingers velfærd. Forekomsten af trædepudesvidninger har undergået en forbedring i løbet af de seneste 17 år.

Fra alle hold ky llinger, der slagtes i Danmark, udtages en stikprøve og holdet tildeles en trædepudescore, afhængig af forekomst og alvor af sv idninger . Hv is scoren for holdet er under 40 points sker der ingen opfølgning, hv is den er højere følger embedsdyrlægen på slagteriet eller v eterinærenheden op over for den besætningsansvarlige. Ov ervågningen af trædepudesvidninger er registreret tilbage til 2003.

Som det fremgår af tabellen nedenfor har der v æret et markant fald i forekomsten af trædepudesvidninger hos konventionelle slagtekyllinger fra den tid, hv or kontrollen blev indført og – 3 1 ./5. 2019 – 3 1 ./5. 2020 •

w ww.mf vm.dk 2 1 ./6. 2018 1 Et v elfærdsproblem er også er gangbesvær hos hurtigt v oksende kyllinger, og trods en stadig høj forekomst af unormal gang er der sket en udv ikling af ky llingers gangegenskaber i den rigtige retning, idet undersøgelser har v ist at sv ærhedsgraden af gangproblemerne har v æret stødt faldende over en årrække.

” Rasmus Prehn / Paolo Drostby 2 3 I 2 003 var den økologiske slagtekyllingeproduktion ikke i gang, derfor kun tal for konventionelle slagtekyllingebesætninger Resultaterne for økologiske slagtekyllinger opgøres selvstændigt
0:000:00