Per Larsen
 svarer 
Rasmus Prehn

Per Larsen (K) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, om at redegøre for dyrevelfærden ved forskellige ægproduktionsformer (buræg, skrabeæg, æg fra fritgående og fra økologiske høner)

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 16, Spørgsmål 5
Vil ministeren redegøre for dyrevelfærden ved forskellige ægproduktionsformer (buræg, skrabeæg, æg fra fritgående og fra økologiske høner), herunder i forhold til dødelighed, sygdomme og udfoldelsesmuligheder?

Svar fra mandag den 21. december 2020
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som har oplyst følgende:

”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at høner, der producerer buræg, skal holdes i såkaldt berigede bure, dvs. at burene skal være udstyret med siddepinde, redekasser og et område til at skrabe, så de opfylder hønernes basale, adfærdsmæssige behov.

I alternative systemer (skrabeæg, frilandsæg og økologisk ægproduktion), kan hønerne bevæge sig mere frit, og de har mere plads til at baske med vingerne og udøve naturlig fødesøgningsadfærd, ligesom at de kan flyve op, når de skal sidde på en pind for natten. I frilandsbesætninger og økologiske besætninger har hønerne også adgang til det fri. Alternative systemer giver således hønerne større mulighed for at få opfyldt deres adfærdsmæssige behov.

Det fremgår af Fjerkræbranchens årsstatistik 1 , at dødeligheden for de forskellige produktionssystemer for 2018-2019 var følgende:

Produktionssystem:

Bure, stimulusberigede:

Skrab:

Frilands:

Økologiske:

Døde (pct. af indsatte):

3,5 6,5 9,3 6,6 Fødevarestyrelsen er ikke i besiddelse af generelle oplysninger om frekvensen af forekomsten af sygdom i de forskellige produktionssystemer.” Rasmus Prehn / Per Preisler Christiansen 1 www.mfvm.dk
0:000:00