Rosa Lund
 svarer 
Nick Hækkerup

Rosa Lund (EL) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om ministeren kan bekræfte, at en 18-årsmindstealder for omskæring af børn kan indføres efter de i forslaget formulerede modeller, uden at det gældende forbud mod omskæring af kvinder uanset alder ophæves

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 7, Spørgsmål 19
Kan ministeren bekræfte, at en 18-årsmindstealder for omskæring af børn kan indføres efter de i forslaget formulerede modeller, uden at det gældende forbud mod omskæring af kvinder uanset alder ophæves?

Svar fra onsdag den 6. januar 2021
Efter straffelovens § 245 a er det strafbart ved et legemsangreb med eller uden samtykke at bortskære eller på anden måde fjerne kvindelige ydre kønsorganer helt eller delvis. Overtrædelse af bestemmelsen straffes med fængsel indtil 6 år. Bestemmelsen finder ikke anvendelse på omskæring af drenge.

Beslutningsforslaget om indførelse af en 18-årsmindstealder for omskæring af raske børn (B 7) pålægger regeringen at fremsætte lovforslag, der indfører en kønsneutral mindstealder på 18 år for omskæring, som ikke er nødvendig af helbredsmæssige årsager.

I bemærkningerne til beslutningsforslaget anføres bl.a., at lovgivningen skal ligestille alle børn under 18 år uanset køn, kulturel baggrund eller forældres religiøse overbevisninger, så de får samme retskrav på kropslig integritet og autonomi.

Der opstilles i den forbindelse tre forslag til, hvordan dette efter forslagsstillernes opfattelse kan opnås. To af forslagene angår ændringer af henholdsvis sundhedsloven og forældreansvarsloven, mens det tredje forslag angår en ændring af straffelovens § 245 a, så det fremover fremgår, at den, som ved et legemsangreb med eller uden samtykke på en umyndig person bortskærer eller på anden måde fjerner ydre kønsorganer helt eller delvis, straffes med fængsel indtil 6 år.

Justitsministeriet kan for så vidt angår den foreslåede ændring af straffelovens § 245 a oplyse, at en sådan ændring indebærer, at det ikke vil være strafbart efter bestemmelsen at foretage omskæring af myndige personer, herunder kvinder.

Det bemærkes, at det ikke fremgår af beslutningsforslagets bemærkninger, om det med dette forslag er tilsigtet at afkriminalisere omskæring af myn2 dige kvinder, eller om sådanne handlinger – som det var tilfældet før indførelsen af straffelovens § 245 a – kan være omfattet af straffelovens almindelige voldsbestemmelser i §§ 244, 245 og 246.

Såfremt det er intentionen, at det også efter den foreslåede ændring af straffelovens § 245 a skal være strafbart efter bestemmelsen at fjerne kvindelige ydre kønsorganer helt eller delvis fra en person over 18 år, vil ændringen skulle udformes på en måde, hvor dette afspejles i bestemmelsen.

0:000:00