Lise Bech
 svarer 
Rasmus Prehn

Lise Bech (DF) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, hvordan ministeren vil arbejde for at få indført EU-krav om bedøvelse før slagtning af dyr til fødevarer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 76, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for, hvordan ministeren vil arbejde for at få indført EU-krav om bedøvelse før slagtning af dyr til fødevarer?

Svar fra onsdag den 13. januar 2021
Der er ikke på nuværende tidspunkt aktuelle planer om at arbejde for at få indført EU-krav på området.

I Danmark arbejder vi generelt for at opnå samme høje beskyttelsesniveau i EU, som gælder i Danmark med hensyn til dyrevelfærd. I den forbindelse arbejder Danmark for en koordineret indsats for markedsdrevet dyrevelfærd i EU-regi, herunder at der indføres et fælles EU-dyrevelfærdsmærke, der er markedsdrevet og frivilligt at anvende for producenterne.

Når det gælder regler om bedøvelse i forbindelse med slagtning og rituel slagtning er det vigtigt at holde sig for øje for, at reglerne er fastlagt ud fra en afvejning af flere forskelligartede hensyn, herunder til religionsfrihed, dyrevelfærd og forsyningssikkerhed.

Aflivningsforordningen 1 fastsætter en række generelle regler for, hvordan hvirveldyr skal aflives.

Området er dermed allerede harmoniseret. Det fremgår af forordningen, at dyr skal bedøves forud for aflivning. Dog er rituel slagtning på slagteri undtaget fra dette krav. Formålet med undtagelsen er hensynet til religionsfrihed. Medlemsstaterne kan fastsætte strengere nationale regler om rituel slagtning (krav til bedøvelsesmetode, kortere tid mellem bedøvelse og aflivning), hvis formålet er at sikre en mere omfattende dyrebeskyttelse, men en medlemsstat kan ikke forbyde eller forhindre import af kød, fordi det stammer fra dyr, der ikke er aflivet i overensstemmelse med nationale regler, der stiller større krav til dyrebeskyttelsen.

I Danmark er udstedt en bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr 2 . Denne forbyder slagtning uden forudgående bedøvelse, ligeledes når det gælder rituel slagtning. Danmark har således gjort brug af forordningens mulighed for at fastsætte strengere nationale regler af hensyn til dyrevelfærden. Fra en dyrevelfærdsvinkel er der dermed ikke forskel på, om et dyr i Danmark slagtes henholdsvis rituelt eller ikke rituelt. En række andre lande har også fastsat national lovgivning for rituel slagtning:

Sverige, Norge, Tyskland (dispensation dog mulig), Schweiz, Østrig, Grækenland og Slovenien (enkelte 1 2 Rådets forordning (EF) nr. 1099/2009 af 24. september 2009 om beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet dyr undtaget) samt visse regioner i Belgien har ligeledes vedtaget forbud mod rituel slagtning uden forudgående bedøvelse.

Rasmus Prehn / Paolo Drostby
0:000:00