Karina Adsbøl
 svarer 
Astrid Krag

Karina Adsbøl (DF) spørger social- og ældreministeren, Astrid Krag, hvordan vil ministeren sikre et samlet hjælperbehov på tværs af sektorer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 110, Spørgsmål 2
Hvordan vil ministeren sikre et samlet hjælperbehov på tværs af sektorer?

Svar fra onsdag den 24. marts 2021
”Hvordan vil ministeren sikre et samlet hjælperbehov på tværs af sektorer?” Svar:

Som det også blev nævnt flere gange under førstebehandlingen af B 110 har spørgsmålet om fleksibel brug af hjælpere været drøftet før. Med afsæt i betænkningen til B143 om forenkling af hjælp til børn med handicap, blev der således i 2016 nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, som skulle undersøge barrierer og muligheder for at skabe bedre sammenhæng i indsatsen over for børn med handicap og deres familier.

Arbejdsgruppen afrapporterede i juni 2017, og konkluderede blandt andet, at der ikke var identificeret lovgivningsmæssige barrierer for, at der gennem lokale, organisatoriske omlægninger kan skabes mere sammenhængende, bedre koordinerede og mere fleksible indsatser.

For at understøtte en fleksibel tilrettelæggelse af indsatserne på tværs af forvaltninger og sektorer, offentliggjorde KL, Danske Regioner, Undervisningsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet samt Børne- og Socialministeriet i marts 2019 en fælles udmelding om mulighederne for fleksibilitet i brug af hjælpere for børn med nedsat funktionsevne.

Udmeldingen, som blev udarbejdet med inddragelse af Danske Handicaporganisationer og Muskelsvindsfonden, er offentliggjort på en række hjemmesider, og indeholder en redegørelse for hvilke muligheder der er for at skabe en fleksibel tilrettelæggelse af indsatser på tværs af forvaltninger og sektorer i kommuner og regioner, når et barn har behov for hjælpere både i skolen, i fritiden og i hjemmet, herunder når barnet evt. har behov for respirationsbehandling. Udmeldingen er vedlagt som bilag til dette svar.

I forhold til regeringens fremadrettede overvejelser om bedre sammenhæng og øget fleksibilitet på handicapområdet henviser jeg til min samtidige besvarelse af SOU spørgsmål nr. 1 til B110.
0:000:00