svarer 
Morten Bødskov

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om kommentar til henvendelsen af 18/3-21 fra FSR - danske revisorer om spørgsmål til den del af lovforslaget, som udvider reglerne for skatteyders sikkerhedsstillelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 137, Spørgsmål 1
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18. marts 2021 fra FSR - danske revisorer, jf. L 137 - bilag 4.

Svar fra onsdag den 7. april 2021
FSR - danske revisorer (herefter FSR) henviser til, at det i Skatteministeriets høringsskema som kommentar til høringssvaret fra FSR er anført, at Skatteforvaltningen kan – men ikke nødvendigvis skal – undlade at frigive en stillet sikkerhed. Hvis Skatteforvaltningen i den konkrete sag måtte vurdere, at der ikke er et proportionelt forhold mellem sikkerhedsstillelsens størrelse og den verserende kontrolsag, vil Skatteforvaltningen således have mulighed for at frigive sikkerheden.

Efter FSR’s opfattelse betyder denne kommentar, at Skatteforvaltningen ikke behøver at frigive en sikkerhed, selv om Skatteforvaltningen vurderer, at der ikke er proportionalitet mellem sikkerhedens størrelse og den verserende kontrolsag. FSR finder det problematisk, at kommentaren synes at indikere, at Skatteforvaltningen kan fravige proportionalitetsprincippet og skatteyderens retssikkerhed til fordel for en verserende kontrolsag. FSR beder på baggrund heraf skatteministeren om at genoverveje, om det er forvaltningsretligt korrekt og i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, at Skatteforvaltningen i sådanne tilfælde ikke behøver at frigive en sikkerhed.

Kommentar Med forslaget vil Skatteforvaltningen få mulighed for at undlade at frigive en sikkerhed, hvis der er en igangværende kontrol af virksomheden.

Som det fremgår af kommentaren i høringssvaret, som FSR henviser til, er reglen udformet, så Skatteforvaltningen kan – men ikke nødvendigvis skal – undlade at frigive en sikkerhed som følge af en igangværende kontrolsag.

I hvilket omfang en sikkerhed vil skulle frigives, selv om der er en igangværende kontrol af virksomheden, vil bero på en konkret vurdering. Den konkrete vurdering vil skulle foretages i overensstemmelse med de forvaltningsretlige grundsætninger om bl.a. proportionalitet. Sikkerheden vil som følge heraf skulle frigives, i det omfang Skatteforvaltningen i den konkrete sag måtte vurdere, at der ikke er et proportionalt forhold mellem sikkerhedsstillelsens størrelse og den verserende kontrolsag. Det vil i sådanne tilfælde skulle bero på en konkret vurdering, om sikkerheden skal frigives i sin helhed, eller om grundsætningen om proportionalitet kan iagttages via en delvis frigivelse af sikkerheden, mens den resterende del af sikkerheden tilbageholdes, indtil kontrollen er afsluttet, og en evt. forhøjelse af de tilsvar, som sikkerheden skal dække, er betalt. Det skal nævnes, at en konkret vurdering under iagttagelse af proportionalitetsprincippet også kan medføre, at sikkerheden i sin helhed tilbageholdes, indtil kontrollen er afsluttet.

Hvis virksomheden ikke er enig i Skatteforvaltningens afgørelse om at undlade at frigive en sikkerhed, vil virksomheden kunne påklage afgørelsen efter skatteforvaltningslovens almindelige regler.

0:000:00