Michael Aastrup Jensen
 svarer 
Jeppe Kofod

Michael Aastrup Jensen (V) spørger udenrigsministeren, Jeppe Kofod, om muligheder for at Danmark kan tvangsadoptere eller tvangsfjerne børnene i de syriske lejre fra deres forældre, med henblik på hjemtagelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 128, Spørgsmål 1
Hvilke muligheder er derfor at Danmark kan tvangsadoptere eller tvangsfjerne børnene i de syriske lejre fra deres forældre, med henblik på hjemtagelse?

Svar fra mandag den 19. april 2021
Til brug for besvarelsen har Udenrigsministeriet indhentet følgende udtalelse fra Social- og Ældreministeriet:

”Socialog Ældreministeriet kan oplyse, at afgørelser om anbringelse uden for hjemmet uden samtykke træffes efter §

58 i lov om social service (serviceloven) af børn og ungeudvalget. Afgørelser om adoption uden samtykke træffes efter § 10, jf. § 9, i adoptionsloven af Ankestyrelsen på baggrund af en indstilling fra børn og unge-udvalget efter §

68 f i serviceloven.

Det følger af § 2, stk. 1, i serviceloven, at loven alene finder anvendelse for personer, der opholder sig lovligt i Danmark.

Børn og unge-udvalget kan således ikke træffe afgørelse om anbringelse uden for hjemmet uden samtykke af børn, der ikke opholder sig i Danmark. Børn og unge-udvalget kan ligeledes ikke indstille, at Ankestyrelsen træffer afgørelse om adoption uden samtykke af børn, der ikke opholder sig i Danmark.

Ovenstående gælder uanset, at barnet er dansk statsborger.

2 Som bekendt er der nu etableret en tværministeriel task force, som skal udarbejde konkrete modeller for evakuering af de danske børn fra lejrene uden deres forældre. I det arbejde vil alle spørgsmål og mulige løsninger blive vendt. Det gælder også spørgsmål om adoption uden samtykke og anbringelse uden samtykke.”
0:000:00