svarer 
Nick Hækkerup

Retsudvalget spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om kommentar til henvendelse af 6/4-21 fra læge, ph.d., Kasper Ankjærgaard, Holbæk, vedrørende opgørelse over komplikationer efter ikke-terapeutisk omskæring

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 7, Spørgsmål 24
Vil ministeren kommentere intern henvendelse af 6/4-21 fra læge, ph.d., Kasper Ankjærgaard, Holbæk, vedrørende opgørelse over komplikationer efter ikke-terapeutisk omskæring, jf. B 7 - bilag 18?

Svar fra onsdag den 21. april 2021
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet et bidrag fra Sundhedsministeriet, som har oplyst følgende:

”Sundhedsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som oplyser følgende:

”Styrelsen for Patientsikkerhed kan oplyse, at videnskabelig evidens baserer sig på en kritisk gennemgang af data og litteraturens metoder. Styrelsens notat om ikke-terapeutisk omskæring fra februar 2020 er baseret på en systematisk litteratursøgning, inkludering af studierne med baggrund i en systematisk kvalitetsvurdering ud fra internationalt anerkendte metoder (GRADE), og resultaterne er vurderet af en faglig ekspertgruppe. Notatet fra februar 2020 blev udgivet på baggrund af en anmodning fra det daværende Sundheds- og Ældreministerium om, at styrelsen skulle opdatere det tidligere notat fra 2013 udgivet af den daværende Sundhedsstyrelsen.

Styrelsen har ikke mulighed for at forholde sig til den oplistede række af artikler, som læge Kasper Linde Ankjærgaard har fremsendt. Dette ville forudsætte nedsættelse af en faglig arbejdsgruppe med kyndige metodeeksperter, hvilket falder uden for rammerne for besvarelsen af dette spørgsmål og styrelsens ressourcer i øvrigt.

Det kan tilføjes, at der i fremstillingen af læge Kasper Linde Ankjærgaard ikke er anført metodeovervejelser, som f.eks. hvilke søgekriterier er anvendt for at identificere artiklerne, hvilke databaser er der søgt i og hvilke inklusionskriterier er anvendt for at inkludere de præsenterede studier samt hvilke kvalitetskriterier er anvendt for at vurdere studiernes kvalitet. Disse metodeovervejelser vil under alle omstændigheder være centrale forudsætninger for at kunne vurdere tilliden til studierne og konklusio2 nerne, der anføres af læge Kasper Linde Ankjærgaard.” Sundhedsministeriet kan henholde sig til Styrelsen for Patientsikkerheds bidrag.”
0:000:00