Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Dan Jørgensen

Søren Egge Rasmussen (EL) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, hvorfor substantielle forhold ikke uddybes i udkastet til VE-støttelov og slet ikke følges op i det netop fremsendte udkast til bekendtgørelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 148, Spørgsmål 57
Vil ministeren forklare, hvorfor substantielle forhold, som er en central del af VE-direktivets bestemmelse om VE-fællesskaber omkring den mere præcise forståelse af ”nærhed” og ”lokalitet” (VE-D, art.2, nr. 16) ikke uddybes i udkastet til VE-støttelov og slet ikke følges op i det netop fremsendte udkast til bekendtgørelse?

Svar fra onsdag den 21. april 2021
Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, hvis svar jeg skal henholde mig til:

Indledningsvis bemærkes, at den nævnte VE-støttelov forstås som lov om fremme af vedvarende energi (herefter VE-loven).

Herudover bemærkes, at begrebet ”lokalitet” i VE II-direktivet alene knytter sig til reglerne om VE-egenforbrugere i artikel 21 i VE II-direktivet og ikke fremgår af artikel 2, nr. 16, om VE-fællesskaber. Reglerne om VE-egenforbrugere implementeres hverken med L 148 eller i bekendtgørelsen om VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber og forholdet mellem VE-fællesskaber og borgerenergi-fællesskaber og elhandelsvirksomheder og kollektive elforsyningsvirksomheder, som er sendt i høring den 15. april 2021.

Artikel 21 implementeres derimod ved ændring af to bekendtgørelser. Disse bekendtgørelser vedrører egetforbrug og den medfølgende ret til hel eller delvis fritagelse fra betaling af PSO-tarif 1 . Forslag til ændring af disse regler blev sendt i høring den 16. april 2021. Det foreslås med ændringerne heri at ophæve det eksisterende identitetskrav, hvilket implementerer artikel 21, stk. 5, i VE II–direktivet.

1 Bekendtgørelse nr. 999 af 29. juni 2016 om nettoafregning for egenproducenter af elektriciKlima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2809 E: [email protected] www.kefm.dk tet og bekendtgørelsen nr. 100 af 29. januar 2019 om frigtagelse for betaling til dækning af offentlige forpligtelser i medfør af § 8 a og § 8 b i lov om elforsyning for øjebliksforbrug af elektricitet produceret på visse anlæg ejet af egenproducenten Derimod anvendes begrebet ”nærhed” i artikel 2, nr. 16, i VE II-direktivet i relation til definitionen af et VE-fællesskab.

Begrebet ”nærhed” anvendes i VE II-direktivet som en begrænsning for VE-fællesskaber. Der stilles således i direktivet krav om, at kapitalejere og deltager i et VE-fællesskab skal være beliggende i nærheden af de projekter for vedvarende energi, der ejes og udvikles af VE-fællesskabet. Det vil sige, at hvis man ønsker for eksempel at producere, forbruge, lagre eller sælge vedvarende energi som et VE-fællesskab, så skal man være beliggende i nærheden af produktionsanlægget.

Der er ikke i VE II-direktivet angivet fortolkningsbidrag til, hvorledes begrebet ”nærhed” nærmere skal forstås. En nærmere definition af ”nærhed” (f.eks. i form af matrikelkrav eller krav om regional eller kommunal nærhed) i L 148 og bekendtgørelsen vurderes derfor at kunne skabe uhensigtsmæssige barrierer for udbredelsen af VEfællesskaber i visse situationer. Den foreslåede implementering giver således mulighed for, at nærhedskravet udvikles i praksis og sikrer dermed en fleksibel regulering til gavn for de, som ønsker at udøve bl.a. de nævnte aktiviteter som et VE-fællesskab.

Reglerne for VE-fællesskaber, der producerer elektricitet er, ligesom borgerenergifællesskaber, implementeret i elforsyningsloven i form af en bemyndigelsesbestemmelse. Reglerne foreslås udmøntet i Bekendtgørelse om VE-fællesskaber og borgerenergifællesskaber og forholdet mellem VE-fællesskaber og borgerenergi-fællesskaber og elhandelsvirksomheder og kollektive elforsyningsvirksomheder. Reglerne for VE-fællesskaber, der ikke producerer elektricitet, foreslås reguleret i VEloven ligeledes i form af en bemyndigelsesbestemmelse.
0:000:00