svarer 
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentar til henvendelse af 22/4-21 fra Biogas Danmark

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 148, Spørgsmål 61
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 22. april 2021 fra Biogas Danmark, jf. L 148 - bilag 18.

Svar fra onsdag den 28. april 2021
Biogas Danmark fremhæver i henvendelsen af 22. april 2021, at oprindelsesgarantierne kan bidrage til at mindske støtteomkostningerne til biogasproduktion. For støtteudbuddene som aftalt i Klimaaftale for energi og industri mv. 2020, forventer Biogas Danmark, at støttebehovet kan op mod halveres, bl.a. som følge af en øget indtjening fra salg af oprindelsesgarantier og teknologiudvikling.

Jeg har noteret mig Biogas Danmarks opbakning til lovforslag L 148 fsva. oprindelsesgarantier. Det er også min vurdering, at det er mest hensigtsmæssigt at fortsætte den nuværende ordning for oprindelsesgarantier, hvor der fremadrettet på anmodning kan udstedes oprindelsesgarantier for produktion af energi (el, gas, fjernvarme og fjernkøling) fra vedvarende energikilder. Begrundelsen herfor er bl.a. et hensyn til brancherne og aktørerne, da oprindelsesgarantier derved også vil blive udstedt til støttemodtagere som hidtidigt. Det er et gennemgående hensyn, også for denne regering, at der ikke fra politisk side skal ændres i eksisterende rammevilkår for støttemodtagere, da dette kan skabe usikkerhed om grundlaget for at investere i vedvarende energi i Danmark.

I fremtidige støtteordninger vil støtten blive tildelt på baggrund af udbud, og her vil støttemodtagernes forventede indtægter fra salg af oprindelsesgarantier blive indregnet i budprisen. Hermed kan oprindelsesgarantierne bidrage til at sikre lavere budpriser og dermed mindske støtteomkostningerne. Oprindelsesgarantierne handles privat, og værdien er derfor ikke offentligt kendt, men jeg har noteret mig Biogas Danmarks udsagn om, at værdien af oprindelsesgarantierne har været kraftigt stigende i de sidste par år.

Med hensyn til støtten under de eksisterende støtteordninger til biogas kan støtten nedsættes, såfremt der på en støtteordning vurderes at være overkompensation.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk
0:000:00