Liselott Blixt
 svarer 
Flemming Møller Mortensen

Liselott Blixt (DF) spørger ministeren for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen, om beslutningerne i Sverige og Norge om at donere vacciner

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 144, Spørgsmål 2
Hvad kan ministeren nærmere oplyse om beslutningerne i Sverige og Norge om at donere vacciner, herunder hvordan man i Sverige og Norge har sikret sig, at egne borgere bliver vaccineret først, samt hvilke vacciner som doneres?

Svar fra tirsdag den 25. maj 2021
Ifølge COVAX har Sverige doneret én million vaccinedoser af mærket AstraZeneca til COVAX AMC uden øremærkning til særligt udvalgte lande. Disse vaccinedoser er doser, som Sverige har forkøbsret på, og som vil blive leveret direkte fra vaccineproducenten til et COVAX AMC-land.

De svenske myndigheder oplyser, at den svenske donation af AstraZeneca-vacciner ikke forventes at påvirke vaccinationen af den svenske befolkning, da anvendelsen af AstraZeneca i Sverige er begrænset til borgere over 65 år. De svenske myndigheder vurderer, at der vil være tilstrækkeligt med vaccinedoser til at færdigvaccinere denne befolkningsgruppe.

De norske sundhedsmyndigheder oplyser, at Norge har videregivet ca.

700.000 vaccineoptioner, der bl.a. består af AstraZeneca-optioner, fra sin forkøbsret i COVAX Facility til COVAX AMC, ligeledes uden 2 øremærkning til særlige lande. Der er med denne tilgang ikke tale om vaccinedonation, men et økonomisk bidrag til COVAX AMC De norske sundhedsmyndigheder oplyser endvidere, at mulige vaccinedonationer vil findes i fremtidige vaccineleverancer, og at evt. donation af norske vaccinedoser ikke forventes at påvirke vaccinationen af den norske befolkning.
0:000:00