svarer 
Peter Hummelgaard

Beskæftigelsesudvalget spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, om ministerens kommentar til henvendelse af 22/2-2022 fra Søren Brønchenburg

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 104, Spørgsmål 5
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 22. februar 2022 fra Søren Brønchenburg om manglende lovhjemmel i Forældreansvarsloven, jf. L 104 - bilag 10.

Svar fra tirsdag den 22. februar 2022
”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 22. februar 2022 fra Søren Brønchenburg om manglende lovhjemmel i Forældreansvarsloven, jf. L 104 - bilag 10.” Svar:

Indledningsvist vil jeg bemærke, at henvendelsen fra Søren Brønchenburg vedrører samme spørgsmål som det, jeg besvarede i mit svar til udvalgets spørgsmål 2 til L 104.

Som jeg også tilkendegav i mit tidligere svar, så kan uenighed og konflikt mellem forældre også efter de gældende regler få betydning for, hvordan orloven med et barn afholdes. Det er desværre et dilemma, som barselsloven ikke kan løse.

I L 104 er det foreslået, at de 9 ugers orlov efter orlovsdirektivet kan holdes inden for 3 år efter barnets fødsel, hvis der er en orlovshindring. Af bemærkningerne fremgår det, at der fx tænkes på situationer, hvor forælderen ikke har haft mulighed for at være sammen med barnet, herunder fordi forældrene ikke eller ikke i tilstrækkeligt omfang er blevet tilkendt samvær, eller fordi faderskabet først er blevet fastlagt længe efter barnets fødsel.

Forældreansvarsloven regulerer ikke forældres ret til orlov efter barselsloven, og henvendelsen giver mig heller ikke anledning til at overveje dette. Forældreansvarsloven hører desuden under social- og ældreministerens ressort, og ændringer heri vil således skulle drøftes med social- og ældreministeren.

Til sidst vil jeg minde om, at vi har aftalt at evaluere de nye orlovsregler tre år efter de er trådt i kraft, og her vil erfaringerne fra konfliktramte familier også kunne indgå.

Jeg henviser i øvrigt til min besvarelse af BEU spørgsmål 2 til L 104.
0:000:00