Astrid Carøe
 svarer 
Peter Hummelgaard

Astrid Carøe (SF) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, hvad det kan betyde for enlige forsørgere, at de ikke er omfattet af bestemmelserne om soloforældres ret til at overføre barsel til nærtstående familiemedlemmer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 104, Spørgsmål 6
Vil ministeren kommentere på, hvad det kan betyde for enlige forsørgere, at de ikke er omfattet af bestemmelserne om soloforældres ret til at overføre barsel til nærtstående familiemedlemmer? Og vil ministeren i denne sammenhæng kommentere på, hvordan vi sikrer, at enlige forsørgere får adgang til hele barslen?

Svar fra mandag den 28. februar 2022
”Vil ministeren kommentere på, hvad det kan betyde for enlige forsørgere, at de ikke er omfattet af bestemmelserne om soloforældres ret til at overføre barsel til nærtstående familiemedlemmer? Og vil ministeren i denne sammenhæng kommentere på, hvordan vi sikrer, at enlige forsørgere får adgang til hele barslen?” Svar:

Jeg skal indledningsvist bemærke, at det følger af den politiske aftale fra 26. oktober 2021, at retten til at overdrage orlov til et nærtstående familiemedlem er afgrænset til de situationer, hvor barnet kun har én forælder (såkaldte soloforældre).

Soloforældrene er dem, der vælger at få børn alene, fx ved fertilitetsbehandling.

I den politiske aftale blev vi enige om, at netop soloforældre får denne mulighed, fordi der ikke er og aldrig har været en anden forælder i barnets liv. Muligheden blev udvidet til at omfatte situationer, hvor den ene forælder dør, mens barnet er helt lille.

Som jeg tidligere har tilkendegivet over for partierne bag den politiske aftale, er det min vurdering, at det ligger uden for aftalen at give enlige forsørgere samme ret til at overføre orlov til nærtstående som soloforældre. En enlig forsørger er i relation til aftalen dér, hvor barnet har to forældre, men de bor ikke sammen.

I familier, hvor forældrene ikke bor sammen på tidspunktet for barnets fødsel eller modtagelse, fraviges 24-24-modellen, så retten til barselsdagpenge fra starten ikke fordeles ligeligt mellem forældrene, men i stedet fordeles til fordel for den forælder, som barnet bor hos.

Denne forælder får i stedet ret til yderligere 13 ugers barselsdagpenge, mens den forælder, som ikke har barnet boende, får ret til 9 ugers barselsdagpenge, svarende til direktivets 9 øremærkede uger. Hensigten er at sikre, at den forælder, der har barnet boende, får ret til barselsdagpenge i 37 ugers orlov.

Hvis en bopælsforælder også har den fulde forældremyndighed over barnet, så tildeles forælderen 9 ekstra ugers barselsdagpenge, så forælderen i alt får ret til 46 ugers barselsdagpenge efter barnets fødsel, hvilket svarer til fulde orlovsperiode.

Vi har aftalt, at evaluere den nye orlovsregler om tre år. I den forbindelse kan det eventuelt drøftes, om muligheden for at overdrage orlov til et nærtstående familiemedlemmer skal udvides.
0:000:00