Charlotte Broman Mølbæk
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Charlotte Broman Mølbæk (SF) spørger kulturministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om ministeren i forlængelse af lovforslaget vil redegøre for, om og hvordan ministeren vil præge en kulturændring indenfor trænerfaget i forhold til krænkelser

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 119, Spørgsmål 4
Vil ministeren i forlængelse af lovforslaget redegøre for, om og hvordan ministeren vil præge en kulturændring indenfor trænerfaget i forhold til krænkelser, og endnu vigtigere den tavshedskultur, der alt for ofte forekommer?

Svar fra torsdag den 7. april 2022
Arbejdet med at skabe et trygt og sikkert idrætsliv er et vigtigt og pågående arbejde, hvor forskellige indsatser på mange områder må forfølges.

Jeg ved, at både DIF og DGI har stor fokus på problematikken. DIF har bl.a. en Etisk komité og en whistleblowerordning, som skal hjælpe idrætsforbund, foreninger, instanser og atleter, der har været udsat for krænkelser, eller som har oplysninger om nogen, der er blevet krænket. Etisk komité og whistleblowerordningen er uafhængige af DIF, og alle henvendelser og sager behandles fortroligt.

DGI har ligeledes fokus på området, og har bl.a. på den baggrund udarbejdet en samværspolitik. Samværspolitikken sætter rammerne for, hvad der er god opførsel, og hvordan man er sammen i foreningen, uanset om der er tale frivillige, medlemmer eller forældre. En god samværspolitik er med til at skabe tryghed og kan forhindre uhensigtsmæssig adfærd, konflikter og i værste fald krænkelser. Indholdet fra samværspolitikken, herunder værdisæt integreres i for eksempel trænerkontrakter eller sættes i tale, når man indgår aftale med instruktører og trænere.

For så vidt angår eliteidrætsmiljøerne, så er Team Danmark på baggrund af lov om eliteidræt i gang med at udvikle og etablere en selvstændig funktion, som kan behandle indberetninger fra atleter, trænere og andre, hvis de oplever uacceptabel adfærd i de elitetræningsmiljøer, som Team Danmark samarbejder med.

Idrætten tager således allerede ansvar vedr. problematikken, og jeg forventer, at idrætten løbende arbejder for at identificere miljøer, hvor tavshedskultur eksisterer og for at komme disse til livs.

Dok. nr. 36385 Afslutningsvist kan nævnes, at det via rammeaftalerne er et vilkår for Kulturministeriets tilskud til idrætsorganisationerne, at der bliver arbejdet for at understøtte trygge idrætsmiljøer.

Ane Halsboe-Jørgensen Side
0:000:00