Kirsten Normann Andersen
 svarer 
Astrid Krag

Kirsten Normann Andersen (SF) spørger social- og ældreministeren, Astrid Krag, hvad det vil koste at give borgerne i den kommunale ældrepleje adgang til alle journaler, notater og personlige data svarende til de rettigheder, borgerne har på sundhedsområdet via sundhed.dk

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 50, Spørgsmål 1
Vil social- og ældreministeren lave en beregning på, hvad det vil koste at give borgerne i den kommunale ældrepleje adgang til alle journaler, notater og personlige data svarende til de rettigheder, borgerne har på sundhedsområdet via sundhed.dk, herunder med den foreslåede logbog?

Svar fra tirsdag den 19. april 2022
Det er med de nuværende oplysninger ikke muligt at beregne, hvad det vil koste at give borgerne i den kommunale ældrepleje adgang til alle journaler, notater og personlige data svarende til de rettigheder, borgerne har på sundhedsområdet via sundhed.dk, herunder med den foreslåede logbog.

Det skyldes, at der ikke foreligger de fornødne forudsætninger og afgrænsninger af forslaget til at kunne estimere de konkrete udgifter forbundet hermed. En sådan beregning vil blandt andet kræve, at man kender kravspecifikationen, hvilket ikke er tilfældet.

Det ligger dog implicit i forslaget, at det vil indebære en it-løsning, der kan sidestilles med sundhed.dk. Dette vil formentlig kræve en systemunderstøttelse, som umiddelbart vurderes at være meget omkostningstung. I den forbindelse kan det bemærkes, at der blev afsat 50 mio. kr. til etablering af sundhed.dk, der blev lanceret i 2003. Foruden etableringsomkostninger, vil der være udgifter til løbende drift af systemet, ligesom der kan være et behov for DUT-kompensation, såfremt kommunerne pålægges yderligere opgaver i forbindelse med systemet.

I forlængelse heraf vil jeg gerne henlede opmærksomheden på, at regeringen allerede har igangsat et arbejde med at give b orgere, blandt andet på ældreom rådet, øget indblik i egne data med Mit Overblik på borger.dk. For så vidt angår ældreområdet, kan jeg orientere om, at det på kommunernes område for nuværende er aftalt i ØA21 og ØA22, at udvalgte sa ger og 1 indsatser gøres tilgængelige på Mit Overblik i løbet af 2022. Der kan derfor være overlap mellem dette og i ndholdet i forslaget.
0:000:00