Stén Knuth
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Stén Knuth (V) spørger kulturministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om nødvendigheden af et nævn, når kommunalbestyrelsen allerede er bemyndiget til at træffe den juridiske afgørelse selv

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 135, Spørgsmål 14
Vil ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål 9, hvor ministeren forklarer, at 2. instans i nævnet ikke kommer til at forholde sig til politiske skøn, redegøre for nødvendigheden af et nævn, når kommunalbestyrelsen allerede er bemyndiget til at træffe den juridiske afgørelse selv?

Svar fra torsdag den 7. april 2022
Da Lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet hører under erhvervsministerens ressort, har jeg forelagt spørgsmålet for erhvervsministeren.

Erhvervsministeren har oplyst følgende:

”Miljøog Fødevareklagenævnet er den øverste administrative klageinstans for afgørelser inden for miljø- og fødevareområdet. Nævnet er klageinstans for administrative afgørelser, i det omfang det fastsættes ved lov eller i henhold til lov, og det er på den baggrund klageinstans for afgørelser på Miljø- og Fødevareministeriets område samt visse andre ministerområder. Nævnet er den øverste klageinstans, og nævnets afgørelser kan således ikke påklages til en anden administrativ myndighed, men de kan indbringes for er en grundlæggende retsgaranti i dansk ret og har stor betydning for retssikkerheden, da princippet er afgørende for at sikre, at der træffes materielt rigtige afgørelser. I 2021 tilsidesatte Miljø- og Fødevareklagenævnet ca. ¼ af førsteinstansernes afgørelser, da nævnet ikke fandt, at afgørelserne overholdt gældende lovgivning. Kun få af nævnenes afgørelser indbringes for domstolene, og kun en lille del af disse afgørelser tilsidesættes efterfølgende af domstolene.

Dok. nr. 36924 Herudover er førsteinstansafgørelser omfattet af Århus-konventionen, som er en pligt til inden for rammerne af national lovgivning at sikre, at medlemmer af den berørte oforgan at få prøvet den materielle og processuelle lovlighed.” Jeg henholder mig til erhvervsministerens svar.

Ane Halsboe-Jørgensen Side
0:000:00