Christian Juhl
 svarer 
Christian Rabjerg Madsen

Christian Juhl (EL) spørger indenrigs- og boligministeren, Kaare Dybvad Bek, om, at fradraget for vedligeholdelsesudgifter til fredede bygninger er faldet fra 60 pct. til 25 pct.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 71, Spørgsmål 1
Kan ministeren bekræfte, at fradraget for vedligeholdelsesudgifter til fredede bygninger er faldet fra 60 pct. til 25 pct., jf. bemærkningerne til beslutningsforslaget? Og vil ministeren svare på, over hvor lang en periode dette fald er sket?

Svar fra fredag den 6. maj 2022
Jeg har forelagt spørgsmålet for Skatteministeriet, som oplyser følgende:

”Det følger af ligningslovens § 15 K, stk. 1, at ejere af fredede bygninger kan fratrække de faktiske afholdte driftsudgifter vedrørende disse bygninger. Det følger endvidere af ligningslovens § 15 K, stk. 2, at ejere af fredede bygninger kan vælge at fratrække de faktiske afholdte udgifter til istandsættelse af disse bygninger efter en ordning, der kaldes "forfald pr. år".

Et fradrags skatteværdi afhænger dels af, i hvilken type indkomst fradraget kan foretages og dels af størrelsen af indkomsten. Et ligningsmæssigt fradrag, som er gældende for fredede bygninger, har efter de gældende regler en skatteværdi på 25,6 pct. (inkl. kirkeskat) i en gennemsnitskommune.

Fradragsordningen for vedligeholdelsesudgifter for fredede bygninger blev indført i 1982 og var oprindeligt et fradrag i den personlige indkomst. Fradrag i den personlige indkomst havde i 1982 en skatteværdi på imellem 44,5 og 69, 7 pct.

I 1987 blev ordningen ændret til et fradrag i kapitalindkomsten. Fradrag i kapitalindkomst havde i 1987 en skatteværdi på imellem 51 og 57 pct.

Med lov nr. 474 af 7. maj 2010 blev fradraget ændret fra et fradrag i kapitalindkomsten til et ligningsmæssigt fradrag.

Det fremgår af beslutningsforslaget, at fradraget for vedligeholdelsesudgifter for fredede bygninger de senere år er overgået ”til at være et ligningsmæssigt fradrag, hvilket betyder, at folk uden løn- eller pensionsindtægter ikke kan anvende fradraget”.

Det skal hertil bemærkes, at hvis man ikke har nogen indkomst, har man hverken skattepligtig eller personlig indkomst og kan dermed - uanset fradragstype - ikke udnytte fradraget. ”
0:000:00