svarer 
Astrid Krag

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget spørger social- og ældreministeren, Astrid Krag, hvor meget en landsdækkende transportordning til fritidsaktiviteter for borgere med demens vil koste

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 93, Spørgsmål 3
Vil ministeren fremlægge beregninger af, hvor meget en landsdækkende transportordning til fritidsaktiviteter for borgere med demens vil koste – både ift. etablering og drift af ordningen?

Svar fra torsdag den 9. juni 2022
Vil ministeren kommentere det faktum, at PwC’s evaluering af forsøgsordningen med demenstransport tyder på, at der har været en stor forskel på kommunernes administration af transportordningen, herunder hvilken betydning dette har for beregningerne af, hvad en landsdækkende ordning vil koste?

Svar:

Kommunerne har i forbindelse med forsøgsordningen med befordring af mennesker med en demensdiagnose til fritidsformål kunnet få dækket omkostninger til kørsel og ledsagelse. Kommunernes omkostninger til administration af befordringsordningen har ikke været dækket af befordringspuljen.

Det fremgår af evalueringen af forsøgsordningen, at fem kommuner samlet set har haft udgifter for 88.653 kr. i 2020 til administration af ordningen. Det fremgår endvidere, at udgifter forbundet med administration af ordningen har varieret på tværs af kommunerne. Blandt de kommuner, der har opgjort udgifter til administration, var udgifterne til administration i 2020 2.652 kr. i kommunen med de laveste udgifter, mens udgifterne til administration var 44.500 kr. i kommunen med de højeste udgifter. De resterende kommuner har ikke fremsendt opgørelser over omkostninger forbundet med administration, da der ikke har været et krav om at opgøre forbruget.

Det er således kun udgifter til selve befordringen pr. år for kommunerne, der indgår i beregningsforudsætningerne i evalueringen. Af den grund indgår kommunernes udgifter til administration af ordningerne ikke i de beregningsforudsætninger, som Social- og Ældreministeriets beregninger har taget udgangspunkt i. Såfremt man lovfæster en landsdækkende ordning, vil der derfor ud over udgifter til selve befordringsordningen også skulle tages højde for afledte administrative udgifter i kommunerne og klagesystem.
0:000:00