Samira Nawa
 svarer 
Mattias Tesfaye

Samira Nawa (R) spørger justitsministeren, Mattias Tesfaye, om dommernes opgave besværliggøres eller lettes af, at ydmygelsesvold indskrives i straffelovens § 81 som skærpende omstændighed

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 144, Spørgsmål 1
Vil ministeren oplyse, om ydmygelsesvold ikke allerede i dag i praksis er en skærpende omstændighed ved domstolenes fastsættelse af straffen? I fald det allerede i dag i prak­

sis er en skærpende omstændighed, vil dommernes opgave da besværliggøres eller let­

tes af, at ydmygelsesvold indskrives i straffelovens § 81 som skærpende omstændighed?

Svar fra onsdag den 25. maj 2022
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:

”1.

Straffelovens kapitel 10 indeholder bestemmelser, der fastsætter de momenter, der almindeligvis skal indgå ved straffens fastsættelse.

Det fremgår således f.eks. af straffelovens § 80, stk. 1, at der ved straffens fastsættelse under hensyntagen til ensartethed i retsanvendelsen skal lægges vægt på lovovertrædelsens grovhed og på oplysninger om gerningsmanden. Af straffelovens § 80, stk. 2, følger det endvidere, at der ved vurderingen af lovovertrædelsens grovhed skal tages hensyn til den med lovovertrædelsen forbundne skade, fare og krænkelse samt til, hvad gerningsmanden indså eller burde have indset herom.

Straffelovens § 81 oplister endvidere en række yderligere omstændigheder, som i almindelighed vil skulle indgå som skærpende omstændigheder ved fastsættelsen af straffen.

Der vil således efter disse bestemmelser skulle lægges vægt på gerningens ydmygende karakter i forbindelse med fastsættelse af straffen for bl.a. vold.

2.

Rigsadvokaten har som opfølgning på B 233 om forslag til folketingsbeslutning om at indføre en selvstændig bestemmelse om dominansvold i straffeloven, der blev fremsat den 9. marts 2021, bedt politikredsene om at indberette alle afgørelser om dominans- eller ydmygelsesvold.

Rigsadvokatens gennemgang af de indberettede domme viser, at gerningens ydmygende karakter indgår som en skærpende omstændighed ved domstolenes fastsættelse af straffen i sagerne.

Side 2/3 Der er således i begrundelserne for strafudmålingen i sagerne generelt lagt vægt på forholdenes karakter og grovhed, ligesom der i nogle sager er henvist til den ydmygelse, der har været forbundet med de strafbare handlinger.” Justitsministeriet kan henholde sig til Rigsadvokatens udtalelse vedrørende det forhold, at en gernings ydmygende karakter allerede indgår som en skærpende omstændighed ved domstolenes fastsættelse af straffen.

En ændring af straffelovens § 81, hvorefter det kommer til at fremgå direkte af bestemmelsen, at en gernings ydmygende karakter i almindelighed skal indgå som en skærpende omstændighed, vil tydeliggøre den samfundsmæssige afstandtagen fra fænomenet og vil efter Justitsministeriets vurdering ikke medføre en besværliggørelse af retternes behandling af konkrete straffesager herom.

Side 3/
0:000:00