svarer 
Astrid Krag

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget spørger social- og ældreministeren, Astrid Krag, om ministerens kommentar til henvendelsen af 1/6-22 fra Jan Storgaard, København S

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 143, Spørgsmål 5
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 1. juni 2022 fra Jan Storgaard, København S, jf. B 143 - bilag 13.

Svar fra tirsdag den 7. juni 2022
”Vil ministeren kommentere henvendelsen af 1. juni 2022 fra Jan Storgaard, København S, jf. B 143 bilag 13.” Svar:

Med spørgsmål 4 til B 143 har udvalget sendt en henvendelse fra Jan Storgaard om automatisk erstatningssamvær, som jeg – uanset at det ligger uden for det stillede beslutningsforslag – kommenterer i det følgende.

For at undgå svækkelse af barnets kontakt med samværsforælderen, som aflysning af et samvær medfører, og for at forebygge, at bopælsforælderen igen aflyser samvær, blev der med chikane-pakken fra 2015 indført automatisk erstatningssamvær. Det blev således tydeliggjort, at de rammer, der er sat for samværet, skal overholdes, fordi formålet er, at barnet sikres en kontinuerlig kontakt med samværsforælderen.

Blev et samvær ikke gennemført og skyldtes dette, at bopælsforælderen aflyste det, måtte samværsforælderen før chikane-pakken sende en ansøgning til det daværende Statsforvaltningen, hvis forælderen ønskede erstatningssamvær.

Statsforvaltningen skulle herefter oplyse sagen, herunder ved høring af forældrene, hvorefter der blev truffet en afgørelse om enten at fastsætte erstatningssamvær eller afslå ansøgningen.

Med chikane-pakken er processen optimeret sådan, at en aflysning af samværet, som ikke skyldes samværsforælderen, automatisk udløser erstatningssamvær, dvs. uanset med hvilken grund bopælsforælderen aflyser samværet, og uden at samværsforælderen behøver at søge om det.

De nærmere vilkår for erstatningssamværet er fastsat i administrative forskrifter. Det fremgår heraf, at hvis et aftalt eller fastsat samvær ikke gennemføres, er der samvær i den efterfølgende uge i det omfang og på det tidspunkt og de vilkår, som er aftalt eller fastsat. Det fremgår videre, at der ikke er automatisk erstatningssamvær, hvis samværet falder helt eller delvist sammen med et fastsat eller aftalt samvær.

Da formålet med det automatiske erstatningssamvær er at sikre den kontinuerlige kontakt mellem barnet og samværsforælderen, ser jeg ikke noget 1 problem i den fastsatte ordning, fordi et fastsat eller aftalt samvær, som gennemføres ugen efter et aflyst samvær, sikrer denne kontinuitet.

Endelig bemærker jeg, at automatisk erstatningssamvær er rettet mod de tilfælde, hvor samværet ikke gennemføres enkelte gange. Det forhold, at en samværsforælder oplever gentagne aflysninger af samværet, kan være udtryk for en konflikt, som bør håndteres på anden vis, fx ved at samværsforælderen indgiver en ansøgning til Familieretshuset om ændring af samværsordningen.

Mener forælderen, at der er tale om samarbejdschikane, og at den anden forælder ikke samarbejder om, at barnet kan bevare en god kontakt til begge forældre, har forælderen også mulighed for at rejse en forældremyndighedssag. Som jeg tidligere har oplyst, er der domspraksis, der viser, at man kan miste forældremyndigheden, hvis man udøver grov og vedvarende samarbejdschikane.
0:000:00