svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesudvalget spørger beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om de økonomiske konsekvenser ved borgerforslaget fordelt på stat, virksomheder og borgere

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 11, Spørgsmål 1
Med lovforslag L 172 Forslag til lov om ændring af lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager, lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v., lov om aktiv socialpolitik og forskellige andre love, der blev vedtaget i Folketinget den 9. juni 2022, blev der indført en særlig ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge til forældre, der får tre eller flere børn ved samme fødsel. Vil ministeren, med udgangspunkt i beregningerne af de økonomiske konsekvenser i ovenstående lovforslag, oplyse de økonomiske konsekvenser ved borgerforslag B 11 Forslag til folketingsbeslutning om 26 ugers udvidet barsel til tvillinge- og flerlingefamilier, fordelt på stat, virksomheder og borgere? Der bedes i svaret tages højde for de dele af borgerforslaget, som allerede er imødekommet som følge af vedtagelsen af L 172.

Svar fra mandag den 20. februar 2023
”Med lovforslag L 172 Forslag til lov om ændring af lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager, lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v., lov om aktiv socialpolitik og forskellige andre love, der blev vedtaget i Folketinget den 9. juni 2022, blev der indført en særlig ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge til forældre, der får tre eller flere børn ved samme fødsel. Vil ministeren, med udgangspunkt i beregningerne af de økonomiske konsekvenser i ovenstående lovforslag, oplyse de økonomiske konsekvenser ved borgerforslag B 11 Forslag til folketingsbeslutning om 26 ugers udvidet barsel til tvillinge- og flerlingefamilier, fordelt på stat, virksomheder og borgere? Der bedes i svaret tages højde for de dele af borgerforslaget, som allerede er imødekommet som følge af vedtagelsen af L 172.” Svar:

Der fødes omkring 1.000 par tvillinger om året. De økonomiske konsekvenser ved at indføre 26 ugers ekstra orlov til forældre, som får tvillinger, skønnes på baggrund heraf med betydelig usikkerhed at være i størrelsesordenen 70-90 mio. kr. om året i offentlige udgifter. Heraf er omkring 70-80 mio. kr. direkte udgifter til barselsdagpenge, mens omkring 10 mio. kr. vil være tabte skatte- og afgiftsindtægter samt administration af reglerne i Udbetaling Danmark.

Arbejdsudbudseffekten af forslaget skønnes med betydelig usikkerhed at være i størrelsesordenen 250 fuldtidspersoner i tabt arbejdsudbud.

I skønnet er der taget højde for, at nogle familier allerede i dag holder orlov uden barselsdagpenge, samt at nogle familier ikke nødvendigvis vil udnytte alle 26 uger.

Der er imidlertid en række datamæssige udfordringer, som indebærer, at de økonomiske skøn er forbundet med betydelig usikkerhed.

Staten afholder udgifter til barselsdagpenge, mens kommunerne afholder administrationsomkostninger i Udbetaling Danmark vedr. barsel.

Forslagets økonomiske konsekvenser for virksomhederne afhænger af lønrettighederne i de ekstra orlovsuger. Det vurderes, at de fleste lønmodtagerne vil have opbrugt deres ret til løn i de ekstra uger, og i så fald vil forslaget indebære begrænsede merudgifter for virksomhederne.
0:000:00