Helle Bonnesen
 svarer 
Jakob Engel-Schmidt

Helle Bonnesen (K) spørger kulturministeren, Jakob Engel-Schmidt, om brugen af engangsvederlag, der sikrer forudsigelighed og afspejler ophavsmandens eller kunstnerens indsats i almindelig indholdsproduktion

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 125, Spørgsmål 1
Kan ministeren garantere, at brugen af engangsvederlag, der sikrer forudsigelighed og afspejler ophavsmandens eller kunstnerens indsats, ved ikrafttrædelse af dette forslag fortsat kan benyttes i almindelig indholdsproduktion og ikke kun i helt særlige tilfælde?

Svar fra tirsdag den 16. maj 2023
Jeg forstår spørgsmålet således, at det vedrører den foreslåede § 55, som lovfæster et princip om, at kunstnere har krav på et passende og forholdsmæssig vederlag for udnyttelse af deres værk.

Formålet med den foreslåede ændring er at yde beskyttelse til skabende og udøvende kunstnere dog således, at der ikke skabes ubalance i et velfungerende system. Man kan stadig indgå aftale om engangsbetaling på de områder, hvor det giver mening, men det kan ikke være hovedreglen på et område.

Lovforslaget er baseret på et direktiv. Direktivet angiver, at ”… Et engangsbeløb kan også udgøre et rimeligt vederlag, men det bør ikke være reglen....” Det er gjort tydeligere siden høringen, at engangsvederlag også kan være ”passende og forholdsmæssigt”. Det er også gjort tydeliggere, at der skal tages hensyn til den specifikke praksis, som der er i de forskellige brancher, således at forskelligheden i sektorer ift. aftaler og vederlagsmodeller bedre rummes i lovforslagets bemærkninger.
0:000:00