Helle Bonnesen
 svarer 
Jakob Engel-Schmidt

Helle Bonnesen (K) spørger kulturministeren, Jakob Engel-Schmidt, om lovforslaget ikke vil betyde, at der skal ses på en markedsnorm forhandlet i kollektive aftaler, når vederlaget skal fastsættes

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 125, Spørgsmål 2
Vil ministeren bekræfte, at lovforslaget ikke vil betyde, der i høj grad skal ses på en markedsnorm, som forhandles i kollektive aftaler, når vederlaget skal fastsættes, og at man med lovforslaget bibeholder det danske kollektive aftalelicenssystem, som gør det nemt for brugere at få de nødvendige samtykker?

Svar fra tirsdag den 16. maj 2023
Jeg kan bekræfte, at lovforslaget bibeholder det gode danske kollektive aftalelicenssystem, som gør, at brugere kan få de nødvendige samtykker på en nem og ubureaukratisk måde og således indgå en aftale, som omfatter alle de relevante rettigheder, og som samtidig sikrer, at rettighedshaverne modtager betaling for brug af deres rettigheder.

Aftalelicenssystemet skaber dermed forsyningssikkerhed for brugerne på områder, hvor individuelle aftaler ikke er praktisk muligt.

Ift. markedsnorm så forstår jeg spørgsmålet således, at det vedrører den foreslåede §

55, som lovfæster et princip om, at kunstnere har krav på et passende og forholdsmæssig vederlag for udnyttelse af deres værk. Det bemærkes i den forbindelse, at lovforslaget gennemfører et direktiv, hvori der angives følgende i betragtning 73:

”Vederlag til ophavsmænd og udøvende kunstnere bør være passende og stå i et rimeligt forhold til den faktiske eller potentielle økonomiske værdi af de rettigheder, som er omfattet af licensen eller overførslen, under hensyntagen til ophavsmandens eller den udøvende kunstners bidrag til det samlede værk eller den samlede anden frembringelse og alle andre omstændigheder i sagen, som f.eks. markedspraksis eller den faktiske udnyttelse af værket.” I lovforslaget angives følgende i de almindelige bemærkninger pkt. 2.9.1.3. vedrørende den foreslåede § 55:

”Det er Kulturministeriets vurdering, at et eksempel på et passende vederlag er, når vederlaget er på niveau med en relevant markedsnorm fastsat i en aftale Dok. nr. 104218 mellem styrkemæssigt lige parter, såfremt en sådan markedsnorm findes. En markedsnorm er i sig selv ikke det eneste bidrag til vurderingen, men forudsætter styrkemæssig lighed.” Som angivet ovenfor er en markedsnorm ikke det eneste bidrag til vurderingen af, om et vederlag er passende og forholdsmæssigt, og det benyttes i lovforslaget som et eksempel.
0:000:00