Helle Bonnesen
 svarer 
Jakob Engel-Schmidt

Helle Bonnesen (K) spørger kulturministeren, Jakob Engel-Schmidt, om lovforslaget forringer virksomheders sikring for, at aftaler i udgangspunktet er gældende

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 125, Spørgsmål 3
Er det ministerens opfattelse, at lovforslaget forringer virksomheders sikring for, at aftaler i udgangspunktet er gældende, og at virksomheder i praksis ikke længere kan indrette sig efter, at aftaler som udgangspunkt er bindende?

Svar fra tirsdag den 16. maj 2023
Jeg forstår spørgsmålet således, at det vedrører den foreslåede bestemmelse i forslagets § 55 b, som indeholder en aftalejusteringsordning. må man formode – svage part i en forhandling.

Det bemærkes i den forbindelse, at hensynet bag bestemmelsen er ophavsrettigheders lange varighed, hvorfor ophavsmænd og udøvende kunstnere skal have mulighed for at genforhandle deres aftaler i tilfælde af, at rettighedernes økonomiske værdi viser sig at være væsentligt højere end oprindeligt antaget, jf. direktivets betragtning 78. Der er således tale om genforhandling med mulighed for at gå til et uafhængigt nævn i form af Ophavsretslicensnævnet, såfremt der måtte være behov for dette.

En virksomhed kan således godt indrette sig efter, at aftaler som udgangspunkt er bindende, men aftaler, hvor vederlaget til kunstneren er uforholdsmæssigt lavt, kan kræves genforhandlet.
0:000:00