Victoria Velásquez
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Victoria Velasquez (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om der er tale om et lavere procenttal for aktiviteten sammenlignet med den positivliste, der udløb med udgangen af 2022, da positivlisten fremover vil dække en tredjedel af aktiviteten på erhvervsuddannelserne

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 128, Spørgsmål 1
Kan ministeren bekræfte, at da positivlisten fremover vil dække en tredjedel af aktiviteten på erhvervsuddannelserne, er der tale om et lavere procenttal for aktiviteten sammenlignet med den positivliste, der gjaldt for den midlertidige ret til uddannelsesløft, der udløb med udgangen af 2022? I bekræftende fald, kan ministeren da oplyse effekten på de forventede udgifter til uddannelsesløftet ved at positivlisten bliver baseret på en mindre del af aktiviteten sammenlignet med tidligere? Og vil ministeren dele sine overvejelser omkring dette?

Svar fra mandag den 22. maj 2023
”Kan ministeren bekræfte, at da positivlisten fremover vil dække en tredjedel af aktiviteten på erhvervsuddannelserne, er der tale om et lavere procenttal for aktiviteten sammenlignet med den positivliste, der gjaldt for den midlertidige ret til uddannelsesløft, der udløb med udgangen af 2022? I bekræftende fald, kan ministeren da oplyse effekten på de forventede udgifter til uddannelsesløftet ved at positivlisten bliver baseret på en mindre del af aktiviteten sammenlignet med tidligere? Og vil ministeren dele sine overvejelser omkring dette?” Svar:

Det er korrekt, at positivlisten kommer til at dække en tredjedel af aktiviteten på erhvervsuddannelserne, og at den senest gældende positivliste dækkede 41 pct. af aktiviteten på erhvervsuddannelserne. Hvis man øger tilgangen til ordningen, så det svarer til omfanget i den senest gældende ordning, vil det øge udgifterne til ordningen med lidt over 20 pct.

(juni 2020). Med Aftale om stimuli og grøn genopretning (Finansloven for 2021) blev ordningen udvidet til 41 pct. af uddannelsesaktiviteten. Begge aftaler blev indgået i tiden under corona, hvor der var stor usikkerhed på det danske arbejdsmarked. Situationen på arbejdsmarkedet er en anden i dag. Jeg mener derfor, at en positivliste på 33 pct. af uddannelsesaktiviteten sikrer en fornuftig balance mellem den oprindelige positivliste på 23 pct. og den udvidede positivliste på 41 pct. af uddannelsesaktiviteten. Der er trods alt stadig tale om et stort udvalg af erhvervsuddannelser.

Derudover er det vigtigt at holde sig for øje, at positivlisten handler om, hvilke uddannelser man kan tage inden for ordningen, men ikke hvor mange, der kan benytte sig af ordningen. Der er altså ikke noget loft for, hvor mange borgere kan starte på en erhvervsuddannelse via ordningen.
0:000:00