svarer 
Jakob Engel-Schmidt

Kulturudvalget spørger kulturministeren, Jakob Engel-Schmidt, hvordan lovforslaget tager højde for, at flere og flere kunstnere anvender kunstig intelligens (AI)

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 125, Spørgsmål 7
Vil ministeren redegøre for, om og hvordan lovforslaget tager højde for, at flere og flere kunstnere anvender kunstig intelligens (AI) med henblik på at indhente data, som ikke bliver en kopi, men en inspiration til nye værker, så rettighedsbegrænsninger ikke bliver en uforholdsmæssig barriere for ny kunst?

Svar fra torsdag den 18. maj 2023
Jeg mener, at lovgivning som hovedregel bør udarbejdes på baggrund af et grundigt stykke arbejde og en god proces for både interessentinddragelse og politiske drøftelser.

I dette tilfælde er lovforslaget blev fremskyndet pga. Kommissionens traktatkrænkelsessag mod Danmark, og det har betydet, at forslag, der ikke har direkte tilknytning til direktivet, ikke er med i denne omgang.

Det er svært at redegøre for uforudsete konsekvenser ved det pågældende forslag, da det ikke har været en del af høringsprocessen, som normalt sikrer, at der netop ikke er uforudsete konsekvenser. Det er netop af denne grund, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at inkludere nye forslag af en vis tyngde i lovforslaget uden, at alle relevante interessenter har haft mulighed for at komme til orde om forslaget. Sådanne forslag kan derimod inddrages næste gang, at ophavsretsloven skal revideres, således at dette kan foretages på baggrund af et grundigt forarbejde. Planen er, at dette arbejde påbegyndes efter sommerferien.

Indtoget af kunstig intelligens på det ophavsretlige område rejser en række principielle problemstillinger, som bør gennemtænkes ordenligt, inden der lovgives. Aftalelicenssystemet er et veletableret system i dansk ophavsret, og nye regler herom skal – af hensyn til at bevare den fortsatte legitimitet om systemet – gennemtænkes bl.a. ift., hvilke rettighedshavergrupper der omfattes, hvilket beskyttet materiale der omfattes, hvem der skal indgå aftalerne med rettighedshaverne, hvor tekst- og dataminingen foregår Dok. nr. 104380 rent geografisk, samt hvordan en ny regel vil fungere i praksis særligt ift. det forbehold, som rettighedshaverne kan tage i medfør af de nye regler.
0:000:00