Debat

Advokat: Konventioner vil sikre bedre beskyttelse af eksisterende rettigheder

Ole Spiermann
Ole Spiermann Advokat (H), partner, Bruun & Hjejle

DEBAT: En inkorporering vil skabe større opmærksomhed på konventionerne og deres indhold. På den måde vil en implementering sikre en bedre beskyttelse af de rettigheder, som borgerne har i dag, men som i praksis ikke anvendes i tilstrækkelig grad. Det mener Ole Spiermann, advokat og partner i Bruun & Hjejle.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg efterlyste i mit første indlæg, om nogen kunne underbygge, at inkorporering skulle indebære risiko for en magtglidning. Ingen har i vores debat taget denne udfordring op.

Ole Spiermann
Advokat og partner i Bruun & Hjejle

Af Ole Spiermann
Advokat og partner i Bruun & Hjejle

Her i anden runde af debatten vil jeg gerne først tage fat på det spørgsmål, som Jens Elo Rytter rejser, nemlig om arbejdet i Justitsministeriets menneskeretsudvalg har været spildt.

”Flertallet” i udvalget på seks medlemmer skrev i betænkningen blandt andet, at udvalget var et sagkyndigt udvalg, og at opgaven lå i at komme med ”sagkyndige anbefalinger til politiske beslutninger”.

Som vi skrev, måtte opgaven løses ”på grundlag af en beskrivelse af gældende ret kombineret med en bredere, faglig bedømmelse af, om inkorporering – med kommissoriets formuleringer – er ”nødvendig” eller ”hensigtsmæssig”” (side 256 i betænkning 1546).

Det tilkommer ikke et medlem af udvalget selv at give karakter for udvalgets opgaveløsning. Men opgaven gik altså ikke videre end til at søge at give et sagkyndigt grundlag for politisk beslutningstagen. Lykkedes det, var arbejdet ikke spildt – og det gælder, uanset hvad udkommet blev af den politiske beslutningsproces.

Man kan både i år, om tre år og om seks år konstatere en sammenhæng mellem de sagkyndige anbefalinger, der er afgivet i 1991, 2001 og 2014.

Jan E. Jørgensen skriver i sit indlæg, at han tror, at ønsket om at inkorporere børnekonventionen og handicapkonventionen bygger på et håb om mere domstolsaktivisme. Videre skriver Jan E. Jørgensen, at han ikke tror, at man skal gøre sig forhåbninger herom.

Det sidste var udvalgets ”flertal” – og sådan set hele udvalget – enig i. Det første er stik modsat, hvad der er skrevet i betænkningen. Men selvfølgelig er inkorporering en diskussion, som ikke har været begrænset til udvalget, og andre har haft andre synspunkter.

Efter min egen opfattelse har danske domstole til stadighed den opgave at virke inden for vort eget statsstyre med den magtfordeling, som er etableret. Jeg efterlyste i mit første indlæg, om nogen kunne underbygge, at inkorporering skulle indebære risiko for en magtglidning. Ingen har i vores debat taget denne udfordring op.

Det peger frem imod, at de vigtigste følger af inkorporering ligger helt andre steder. Det er nemlig ikke i fastsættelsen af generel regulering i Folketinget. Det er derimod i administrationen af konkrete sager i kommunerne. Det fremgår også af det indlæg, som Mimi Jakobsen er fremkommet med.

Fakta
Fra 30. oktober og en måned frem handler Socialdebatten om menneskerettigheder i dansk lov.

Socialdebatten på Altinget : social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Læs mere om debatten her.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

”Flertallet” skrev i betænkningen (på side 257): ”Om flere konventioner bør inkorporeres, beror efter vores vurdering først og fremmest på, om der er et ønske om at sende et klart signal om betydningen af konkret at anvende og respektere de konventioner, som Danmark allerede har tiltrådt. En inkorporering vil skabe større opmærksomhed og bevidsthed om konventionerne og deres indhold. Allerede derved vil inkorporering bidrage til at sikre en bedre beskyttelse af de rettigheder, som borgerne har i dag, men som i praksis ikke anvendes i tilstrækkelig grad. En inkorporering vil således ikke skabe nye rettigheder, men vil bidrage til en i praksis bedre beskyttelse af eksisterende rettigheder.”

Måske den resterende debat vil søge at forholde sig også til dette mere praktiske synspunkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Spiermann

Advokat (H), partner og formand, Bruun & Hjejle
Cand.jur. (København Uni. 1998 ), ph.d. (Cambridge Uni. 2000)

0:000:00