Debat

BUPL: Børneudspil skal løfte de mindste

DEBAT: Regeringens kommende børneudspil bør sætte målsætninger for fagligheden i daginstitutionerne. Og så skal sociale normeringer være med til at bryde den negative sociale arv, skriver Elisa Bergmann, formand for BUPL.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Elisa Bergmann
Formand for BUPL

De seneste år har børneområdet fået mere og mere politisk opmærksomhed. Vi er nu kommet til et punkt, hvor politikerne skal sætte handling bag ordene.

Regeringens udspil til en dagtilbudsreform ventes at blive offentliggjort i løbet af foråret. Nu har vi hørt alle skåltalerne, men vi er også nødt til at minde om den virkelighed, som pædagoger og børn oplever i vuggestuer og børnehaver.

I 2009 var flere af landets førende forskere på børneområdet ude med en skarp kritik af kvaliteten i landets daginstitutioner. Nu kunne der altså ikke skæres mere på børneområdet. Der var alt for få pædagoger til børnene. Men forskerne tog fejl. Hvis man sammenligner kvaliteten i daginstitutionerne i dag med niveauet i 2009, så mangler der 4000 pædagoger. Og hvis man ser på personalets uddannelsesniveau, så er det rent faktisk kun seks ud af 10 ansatte i landets daginstitutioner, der har en pædagoguddannelse.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Nu er det alvor
Den kommende dagtilbudsreform skal markere en ny start for børnene. Nu er det alvor. Vi ved allerede nu, at der kommer øget fokus på pædagogernes faglighed. Den pædagogiske læreplan skal revideres, og det er der også brug for. Her holder BUPL fast i det brede læringsbegreb, hvor leg, dannelse, fællesskaber og gode læringsmiljøer er helt centrale elementer. Men det kræver et stærkt fagligt miljø, og her er pædagogandelen på 60 procent ganske enkelt alt for lav.

Da skolereformen blev vedtaget i 2013, satte politikerne en målsætning om, at andelen af linjefagsuddannede lærere skulle hæves til 95 procent frem mod 2020. Over en periode på syv år. Når politikerne stiller flere krav til personalet, betyder det selvfølgelig også flere krav til fagligheden. Så politikerne bør også sætte en målsætning om en øget pædagogandel frem mod 2025. BUPL mener, at 80 procent er realistisk over en otteårig periode. Hvis politikerne virkelig mener, at børn ikke fødes som seksårige, så bør de også turde sætte målsætninger for fagligheden i daginstitutionerne – præcis som i skolerne.

Hvis politikerne virkelig mener, at børn ikke fødes som seksårige, så bør de også turde sætte målsætninger for fagligheden i daginstitutionerne – præcis som i skolerne.

Elisa Bergmann
Formand, BUPL

Alle børn skal med
Dagtilbudsreformen bør også fokusere på at få alle børn med. Politikere fra begge sider af Folketingssalen er de seneste måneder kommet med flere forskellige bud på, hvordan man bryder den negative sociale arv. Og her skal der ikke være tvivl om, at BUPL’s bedste bud er sociale normeringer. Altså flere ressourcer til daginstitutioner med en høj andel af børn i udsatte positioner.

Vi står over for et regulært babyboom i Danmark med knap 60.000 flere børn i alderen 0-5 år frem mod 2025. Så timingen med en dagtilbudsreform netop nu kunne nærmest ikke være bedre. Lad os nu få en ambitiøs reform, der giver hele området et tiltrængt løft.

Normeringer og styrket uddannelse 
Nej, reformen kommer ikke til at løse alle problemer på daginstitutionsområdet, men det er vigtigt, at vi tager små skridt i den rigtige retning. Der er også brug for minimumsnormeringer, så pædagogerne ikke står alene med en stor børnegruppe hver eneste dag. Pædagoguddannelsen skal ligeledes styrkes, så pædagogerne er endnu dygtigere, når de forlader professionshøjskolerne.

0-5 års området har et kæmpe potentiale, som politikerne først nu er ved at opdage. De hører ivrigt efter, når den amerikanske økonom og nobelprismodtager James Heckman fortæller, at investeringer i daginstitutioner giver store samfundsmæssige gevinster. Og jo tidligere i barnets liv man investerer, jo større gevinst. Det er et sprog, som enhver politiker kan forstå. Nu er det alvor. Ikke mere pasningsretorik. Lad os få nogle politiske ambitioner for vores børns fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisa Rimpler

Formand, BUPL
pædagog (Esbjerg Seminarium 1999)

0:000:00