Debat

LA: Krav om vaccine er en liberal kongstanke

DEBAT: Børn skal vaccineres for at kunne gå i et offentligt dagtilbud, og hvis man ikke vil leve op til det krav, må man gå et andet sted hen. Den personlige frihed ophører, når man udsætter andre for smitte af alvorlige sygdomme, skriver Laura Lindahl (LA).

Børn uden vaccine skal ikke kunne få plads i offentlige dagtilbud, skriver Laura Lindahl (LA).  
Børn uden vaccine skal ikke kunne få plads i offentlige dagtilbud, skriver Laura Lindahl (LA).  Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Laura Lindahl (LA)
Børne- og socialordfører

Vuggestuer, dagplejer, børnehaver og andre dagtilbud danner rammen om en stor del af vores børns liv. Det skal være så trygt, sundt og lærerigt som muligt at gå i dagtilbud.

Vi sidder trofast til forældremøder og diskuterer sukkerpolitik, højtidsfejringer og legetøjsindkøb. Desværre er udviklingen sådan, at vi nu også skal diskutere konsekvenserne af ikke at lade sit barn vaccinere for eksempelvis mæslinger.

Verdenssundhedsorganisationen WHO meldte i marts måned, at flere europæiske lande er ramt af mæslinger, og forældre opfordres til at få børnene vaccineret. Mæslinger er en alvorlig sygdom, som kan være dødelig. Modsat er der ingen evidens for, at vaccinerne er skadelige eller medfører de mén, som nogle forældre hævder.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Ingen vuggestue uden vaccine
Liberal Alliance mener, at man skal være vaccineret efter det gængse danske børnevaccinationsprogram for at kunne gå i et offentligt dagtilbud. Forældre har naturligvis friheden til at fravælge vaccinen og vælge det, de selv finder bedst for netop deres børn. Den personlige frihed går imidlertid kun dertil, hvor man ikke krænker andre eller indskrænker deres frihed. Det er en liberal kongstanke, og den bekender jeg mig til.

Jeg har hørt Liberal Alliances holdning udlagt til, at vi vil tvinge børn til at blive vaccineret. Det er helt forkert. Vi vil opstille en meget lav adgangsbarriere for at være en del af det fællesskab, som de offentlige dagtilbud udgør, og hvis man ikke vil leve op til det krav, så må man gå et andet sted hen.

Krav om vaccination af voksne og børn er et spørgsmål om tryghed. Den skal ikke knægtes, fordi nogle forældre ikke tror på lægevidenskaben.

Laura Lindahl (LA)
Børne- og socialordfører

Dagtilbuddene repræsenterer et fællesskab, som forældre og børn naturligvis har et ansvar for. Det indebærer opbakning til arrangementer, at der er styr på skiftetøj og madpakker og respekt for personalet. Det er helt grundlæggende, at man færdes i fællesskabet på grundlæggende samme vilkår, herunder at man ikke udsætter hinanden for smitte af alvorlige sygdomme.

Gælder også for ansatte
Dét bør i øvrigt også gælde de ansatte. Tidligere i marts måned blev en 20-årig kvinde i Aarhus ramt af mæslinger angiveligt efter en rejse til Asien. Med ansættelse i en daginstitution har hun risikeret at smitte børnene. Det er ikke i orden.

Man skal stille med børneattest for at arbejde med børn og unge, men man kan godt arbejde med børn, selvom man kan risikere at smitte dem med en alvorlig og potentiel dødelig sygdom. Jeg mener, det er rimeligt at forlange, at man er vaccineret, hvis man vil arbejde dagligt med børn.

Et grundlæggende krav om vaccination af voksne og børn er et spørgsmål om tryghed. Den skal ikke knægtes, fordi nogle forældre ikke tror på lægevidenskaben. De må gøre, hvad de vil, men de skal ikke udsætte resten af fællesskabet for fare.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

0:000:00