Debat

Carl Holst: Unge kriminelle skal mærke konsekvensen af deres handlinger

DEBAT: Nyt ungdomskriminalitetsnævn er ét af flere tiltag, som skal få færre unge til at ende i kriminalitet, skriver socialordfører Carl Holst (V). 

Foto: Pressefoto/Venstre
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Holst (V)
Socialordfører

Der er i Danmark en hård kerne af helt unge kriminelle, der begår alvorlig kriminalitet.

Der mangler konsekvens og fælles retning i det nuværende system, og det er årsagen til, at regeringen har foreslået et helt nyt system med 15 initiativer, som bygger på tidligere erfaringer fra praktikere og professionelle.

Vi mener ikke, at børn skal i fængsel, men vi ønsker at indføre en ny ungelavalder, så unge kriminelle ned til 12 år mødes af en konsekvent og tidlig reaktion, når de begår kriminalitet.

Fakta
Deltag i debatten!

Ungelavalderen giver mulighed for at tilrettelægge en skræddersyet indsats for den enkelte, som bringer den unge ud af kriminalitet.

Sagerne skal behandles i et ungdomskriminalitetsnævn, som bliver oprettet i hver politikreds. Det vil betyde, at sagerne vedrørende 12-17-årige bliver behandlet hurtigt og effektivt.

Unge mennesker, der begår kriminalitet, er ofte rodløse, og derfor har de behov for en fast hånd, der holder dem væk gaden og en dårlig omgangskreds.

Carl Holst (V)
Socialordfører

Det er politiet, der træffer beslutning om, at sagerne skal henvises til nævnet, som inddrager både politi, de sociale myndigheder og civilsamfundet.

På den måde mødes den unge af en helhedsorienteret indsats, der passer til deres situation, og afgørelserne bliver bindende for kommunerne, som på denne baggrund skal skræddersy et forløb, der er egnet til at bringe den unge ud af kriminalitet.

Vi skal sætte hurtigt og hårdt ind mod ungdomskriminelle
Et vigtigt værktøj er samfundstjeneste, hvor den unge mærker konsekvensen af sine handlinger ved at råde bod for sin kriminalitet. Samtidig skal de unge også tvinges til at passe deres uddannelse.

Unge mennesker, der begår kriminalitet, er ofte rodløse, og derfor har de behov for en fast hånd, der holder dem væk gaden og en dårlig omgangskreds.

De skal forstå, at deres handlinger har konsekvenser for samfundet såvel som deres medborgere, og at det er alvorligt.

Hammeren skal derfor falde, men de unge skal samtidig have en chance til, så de kan få tilværelsen på rette spor, inden de når voksenlivet og bliver hvirvlet ind i en nedadgående spiral af kriminalitet.

Jeg tror, at et ungdomskriminalitetsnævn kan cementere alvoren over de unge og agere håndfast rettesnor for det videre forløb i socialforvaltningerne.

Det, mener jeg, netop vil være tilfældet, fordi afgørelserne efterfølges af sociale og forebyggende indsatser ude i kommunerne.

Vi vil oprette forebyggelsesenheder i alle politikredse, og nævnet inddrager som beskrevet både politi, sociale myndigheder og civilsamfundet, så der er helhed i indsatserne fra start.

Vigtigst er det, at en kærlig hånd efter min bedste overbevisning også er en fast hånd i forbindelse med håndteringen af unge kriminelle.

Heldigvis er tallene for ungdomskriminalitet jo generelt faldende, men det betyder ikke, at vi skal lade stå til, når det kommer til den hårde kerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00